+ Meer informatie

Akkoord over bond voor boeren Polen

Belangrijke concessie autoriteiten

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse regeringsdelegatie en liet comité van actievoerende boeren in Bydgoszcz hebben vrijdagochtend een akkoord bereikt dat onder meer voorziet in erkenning van een vrije boerenvakbond, zo is uit vakbondskringen in Warschau vernomen.

Ook een andere belangrijke eis van de stakers, nieuwe verkiezingen voor door de overheid gecontroleerde boerenorganisaties, is volgens genoemde bron ingewilligd. Het akkoord zou inhouden dat de boerenbond „Solidariteit van het platteland" voor 10 mei moet worden geregistreerd. De Poolse televisie meldde donderdag al dat het Poolse parlement woensdag een telegram had gestuurd aan de boeren waaruit zou blijken dat erkennning van hun bond nabij was. Ook werd melding gemaakt van een advies van een parlementscommissie aan de regering over te gaan tot wettelijke erkenning van „Solidariteit van het platteland". De Poolse regeringsdelegatie onder leiding van minister van landbouw Ciosek was donderdag naar Bydgoszcz vertrokken, waar actievoerende boeren al sedert half maart de zetel van de boerenpartij bezet houden. ren de regering hadden verzekerd dat zij de „leidende rol" van de communistische partij erkennen.

Enkele maanden geleden weigerde het Poolse hooggerechtshof nog „Solidariteit van het platteland" te registreren. De regering verklaarde toen dat een dergelijke bond niet nodig is.

Bezetting

Donderdag bezetten ongeveer honderd boeren het hoofdkantoor van de officiële boerenvakbond in het nabij By4goszcz gelegen Inowroclaw om erkenning van een vrije boerenbond af te dwingen. Ook wilden zij met hun actie protesteren tegen het uitstel van de besprekingen tussen de regering en de actievoerders in Bydgoszcz die dinsdag hadden moeten plaatsvinden. De onderhandelingsdelegatie kwam niet omdat de leider geen bevoegdheden had.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.