+ Meer informatie

KONINKLIJK HUIS

3 minuten leestijd

Het zal wel even wennen worden straks bij de wisseling van de wacht in het koninklijk paleis. Voor de mensen van de marine bijvoorbeeld. Fregatten en tor-pedobootjagers zijn dan niet langer van ‘Hare’ maar van ‘Zijne Majesteit’. Maar voor veel meer mensen zullen de veranderingen toch wel even zorgen voor een nieuwe gewaarwording. Dat geldt ook voor trouwe kerkgangers. Hoe zijn die niet gewend dat de predikant voorbede doet voor ‘de koningin en haar huis’. Hoe gaat dat straks? ‘Voor de koning en zijn gezin’? Daar is uiteraard niets mis mee, maar het klinkt me toch wat anders in de oren…

We gaan als Nederlands volk afscheid nemen van ‘een landsvrouw’ die 33 jaar lang het welzijn van Nederland heeft gediend. Vriend, en zelfs een enkele vijand, zijn het er de afgelopen dagen hartelijk over eens, dat ons land in koningin Beatrix een prachtige vorstin mocht ‘bezitten’. Natuurlijk, de tijden zijn veranderd. Van het ‘drievoudig snoer’ God, Nederland en Oranje’ horen we nauwelijks meer; sterker nog, die slogan staat bij historici die zich druk maken over de Nederlandse canon in een kwade reuk: nationalistische heisa en geschiedvervalsing noemen velen dat vandaag. Daar is ongetwijfeld wat van waar; maar toch… Als ik terugdenk hoe er vroeger in de eredienst en thuis gebeden werd voor koningin, land en volk, krijg ik daar niet in de eerste plaats een nationalistisch bijsmaakje van, maar herinner ik me veel meer de ernst, de genegenheid en het grote belang om samen de Here te bidden om zijn zegen. En evengoed wisten wij allemaal van psalm 146: ‘Vest op prinsen geen betrouwen.’ Juist daarom was die zegen van boven broodnodig!

Wie beseft dat we in een overgedemo-cratiseerd land leven met een volk dat het liefst zo veel mogelijk individuele vrijheden kent en praktiseert, begrijpt wellicht voor welk een complexe en zware taak onze koningin de afgelopen jaren heeft gestaan. Over wat voor eigenschappen moet je wel beschikken om zo’n betrouwbaar ‘icoon’ te kunnen zijn voor alle Nederlanders? Laten we er een paar noemen:

• onvoorwaardelijke toewijding aan de zaak van ’s lands welzijn;

• grote betrokkenheid bij het wel en wee van de burgers;

• rust en stabiliteit in de omgang met ingrijpende gebeurtenissen buitenshuis en binnenshuis;

• een scherp oog voor de plaats van recht en moraliteit in de samenleving;

• een uitgesproken sterke geest en een krachtig fysiek gestel.

Dat heeft Nederland in koningin Beatrix ontvangen. En laat nu niemand komen met het cliché: ‘ze heeft toch ook wel eens fouten gemaakt..’. Wie beter dan wij moeten weten, dat iemand niet groot is omdat hij geen fouten maakt. Groot is hij/zij die, als één die dient, omgaat met z’n fouten en leert!

Nederland is geen theocratie. Wij hebben een constitutionele monarchie, bij de gratie Gods, nog wel.

Het is te hopen dat prins WillemAlexander en prinses Maxima hun vorstelijke positie straks zullen innemen met de inzet en waardigheid van onze huidige koningin.

Dank u wel, Majesteit. En voor straks: ‘God zij met U’.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.