+ Meer informatie

SU-republieken staan garant voor deel schulden

1 minuut leestijd

MOSKOU (RTR) - Twaalf republieken van de Sowjet-Unie nemen hun deel van de door Moskou aangegane buitenlandse schulden voor hun rekening.

Ze stellen daarbij wel als voorwaarde dat ook de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hun handtekening onder de overeenkomst zetten. De overheden van de diverse republieken moeten de handtekeningen ook bekrachtigen, zo heeft Vitold Fokin, premier van de Oekraïne, in de nacht van maandag op dinsdag gezegd.

Het overl.eg van de republieken werd bijgewoond door de onderministers van financiën van de zeven grootste industrielanden (G-7). De G-7 besloot eerder dit jaar een zware delegatie naar de Sowjet-Unie te sturen om de economische problemen daar te inventariseren.

Premier Fokin liep kort voor het einde van de besprekingen kwaad uit de vergadering weg omdat er niet was gesproken over de positie van de Baltische landen. Volgens de Canadese onderminister van financiën, David Dodge, was het een nalatigheid om die staten niet te noemen en zijn hun namen op het laatste moment in het memorandum opgenomen.

Sommige vertegenwoordigers bij het overleg lieten weten dat zonder de deelneming van de Baltische staten er geen sprake van kan zijn dat de Sowjetrepublieken hun deel van de verplichtingen tegenover het buitenland overnemen. Andere delegatieleden verklaarden dat de overeenkomst ook alleen voor de twaalf republieken kan gelden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.