+ Meer informatie

Vluchtelingenwerk breekt met CRM

Te weinig vrijheid in handelen

3 minuten leestijd

LICHT WISSELVALLIG — Ten westen van Ierland bevindt zich een depressie, die zijn invloed maar zeer langzaam naar het Europese vasteland uitbreidt. Het weer van vandaag en van zaterdag wordt er dan ook nog nau. welijks door bepaald. We mogen daarom op zonnige perioden rekenen en de kans op regen is vooralsnog klein, want een zone DEN HAAG — De Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland (VVN) heeft gistermiddag de samenwerking met het ministerie van CRM verbroken. Een gesprek met minister Gardeniers van CRM en de VVN over de bestaande wrijvingssituatie heeft gistermiddag geen resultaat opgeleverd.

Jt M»tllTIE WDII«I met veel bewolking en met regen die bij de depressie behoort, zal ons land eerst zateragavond bereiken. Het kan die dag zelfs weer iets wanner worden. Toch blijven we de komende dagen aan de rand liggen van de invloedssfeer van oceaanstromingen, zodat het weer zijn licht wisselvallig karakter blijft behouden. 1 Het weer van vanmorgen 7 uur 1 1 Statten 1 Amsterdam (Van onze verslaggever)

Met het beëindigen van de samenwerking, stopt de WN met de opvang van 1600 door Nederland uitgenodigde Vietnamese bootvluchtelingen. Voorzitter O. van Luyn van de WN verklaarde donderdagmiddag dat door een overgangsperiode de belangen van de vluchtelingen niet geschaad zuUen worden. „Het einde van de samenwerking betekent niet dat wij weg lopen. Het belang van de vluchtelingen staat voorop", aldus Van Luyn.

Teveel bemoeienis

Volgens Van Luyn wilde het ministerie zich teveel met de activiteiten van de WN bemoeien. Vier knelpunten zijn de oorzaak dat de VVN met het CRM gebroken heeft.

De WN die met een groot aantal vrijwilligers voor de opvang en de begeleiding van de vluchtelingen in Nederland zorgt, wil deze vrijwilligers inspraak geven in de hulpverlening. Dit druist in tegen de wil van CRM, dat zelf wil uitmaken hoe deze hulpverlening geschiedt.

Verlengstuk

De gedetailleerde controle op de activiteiten van de WN door CRM zit de vereniging ook dwars. Ten derde wil de WN niet als verlengstuk van het ministerie opereren. Voorzitter Van Luyn: „Wij hebben de taak de regering in haar beleid te bekritiseren".

In de vierde plaats wil minister Gardeniers de eerste opvang van vluchtelingen van tien tot drie maanden terugbrengen. De WN vindt dat er te weinig waarborgen door CRM ingebouwd zijn om de vluchtelingen goed te begeleiden. Voorzitter Van Luyn verwijt het ministerie onzorgvuldigheid ten aanzien van de verantwoordelijkheid van de WN. „Het ging niet langer", aldus Van Luyn. Een belarigrijk knelpimt tussen CRM en WN is ook dat het ministerie niet wil dat individuele asielzoekers geholpen worden. De WN wil deze vluchtelingen in afwachting van hun asielaanvraag wel helpen.

Werkgelegenheid

Door het stopzetten van de samenwerking tussen het ministerie en de WN komt de werkgelegenheid van ongeveer 300 beroepskrachten op losse schroeven te staan. Deze (part-time) krachten staan volledig achter het standpimt van de vereniging.

Het ministerie zal zich in de nabije toekomst beraden welke activiteiten van de WN nog voor subsidie in aanmerking komen. Vorig jaar bedroeg deze subsidie 18 miljoen gulden. Het ministerie onderzoekt ook nog de mogelijkheden voor verdere opvang van de 1600 uitgenodigde Vietnamezen. De samenwerking over andere vluchtelingen, ongeveer 500, blijft wel bestaan tussen de WN en het ministerie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.