+ Meer informatie

UIT DE CONSISTORIE: Voorbede door een gastpredikant

3 minuten leestijd

Er komt een briefje binnen, terwijl je op het punt staat met elkaar te bidden in de kerke-raadskamer met het oog op de dienst die gaat beginnen.

Een zuster kwam uit het ziekenhuis thuis; of daarvoor gedankt kan worden. Het kan ook zijn, dat de laatste ouderling die binnenkwam, de vraag meebracht en het verzoek tot voorbede van een bepaald gezin overbrengt.

Of de gastpredikant het dan maar wil doen. Een kwartier later op de preekstoel zal hij proberen in het gebed dank te brengen voor mensen, van wie hij alleen de naam kent, en van wie hij niet anders weet, dan dat de vrouw, moeder van een gezin uit het ziekenhuis thuiskwam.

Of zij lang ziek geweest is, is hem niet bekend. Of zij helemaal hersteld is dan wei thuis nog genezing moet vinden, is evenmin duidelijk. Of de gezinsomstandigheden moeilijk zijn — hij weet het niet. Of ze haar ziekte moeilijk heeft gedragen dan wel of ze door het lijden gelouterd is, — de predikant tast daarover in het onzekere. Dan moet hij voor haar gaan bidden

Is dat eigenlijk wel mogelijk? Laten kerkeraadsleden die dit een gastpredikant vragen, zelf eens overwegen. Laten ze zich de situatie van een predikant eens indenken, die probeert met zijn hart woorden tot God te spreken voor het betreffende gemeentelid. Zij zullen ontdekken dat een dominee zich in zulke gevallen vaak voelt tekort schieten. Natuurlijk is het mogelijk dat de predikant zelf enkele informaties vraagt. Het is me wel eens overkomen, dat men de indruk kreeg dat ik uit nieuwsgierigheid naar persoonlijke omstandigheden vroeg. Toch was dat allerminst het geval. Ik wilde alleen graag wat meer weten, om gericht en concreet te kunnen bidden of danken

.

Eigenlijk moet een kerkeraad die aan de gastpredikant vraagt de voorbede te doen, deze informaties — voorzover ze te geven zijn — er uit zichzelf bij geven. Laat de voorzitter van de kerkeraad dat als zijn taak zien. Eventueel kan de scriba het ook doen.

Mij lijkt het nog meer de taak van de voorzitter.

Toen ik hierover eens sprak met een kerkeraad, kreeg ik ten antwoord: dat zullen we graag doen, als de gastpredikanten zelf wat vroeger komen. Ze laten je vaak niet de tijd om deze dingen te zeggen.

Uit meerdere gesprekken is me daarna gebleken dat sommige predikanten soms ontstellend laat in de kerkeraadskamer komen. Ik vind dat uit den boze. Er kunnen vele verontschuldigingen zijn en allerlei excuses, maar wie wil vindt meestal wel de gelegenheid om tien minuten voor de dienst er te zijn. Of de vergelijking opgaat weet ik niet, maar op Schiphol is ieder er ver voor de tijd van vertrek. De reikwijdte van de preek is verder dan die van welke KLM-vlucht ook. Zou je je daar samen niet wat rustig op voorbereiden?

Dan is er ook tijd een gastpredikant iets meer te zeggen over het gemeentelid voor wie de voorbede werd gevraagd. Ik hoop nu maar dat ook predikanten dit rubriekje lezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.