+ Meer informatie

Campina Melkunie schrapt 134 banen

FNV boos vanwege eerdere beloften

2 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - Bij de divisie United Dairymen van Campina Melkunie verdwijnen 134 van de 640 arbeidsplaatsen. Dat is het gevolg van de structureel teruglopende export van gecondenseerde en geëvaporiseerde melk. De reorganisatie kan worden gerealiseerd zonder gedwongen ontslagen. Een woordvoerder van Campina Melkunie heeft dit gisteren meegedeeld.

De reorganisatie treft de vestiging in Bergeyk, waar 114 banen verdwijnen en het kantoor van de divisie in Rosmalen, waar 20 van de 94 arbeidsplaatsen vervallen.

Een woordvoerster van de Voedingsbond FNV heeft boos gereageerd. Ze wijst op de afspraken die twee jaar geleden zijn gemaakt bij de fusie van DMV Campina en de Melkunie. Bij die gelegenheid heeft het bedrijf na langdurig onderhandelen onder andere toegezegd dat er voor januari 1993 geen bedrijven of bedrijfsonderdelen zullen worden gesloten.

Campina Melkunie heeft die afspraak al eerder geschonden, aldus de woordvoerster van de Voedingsbond FNV. In Gaanderen wordt een kaasfabriek gesloten en in Den Bosch gaat een produktiebedrijf voor boter dicht. „We houden er ernstig rekening mee dat in 1993 een veel grotere klap zal vallen. Dan komt het bedrijf ongetwijfeld met de mededeling dat een aantal onderdelen niet rendabel is en dus dicht moet. Die situatie is dan wel ontstaan doordat Campina Melkunie links en rechts produktiebedrijven heeft uitgekleed".

Als voorbeeld noemt de woordvoerster van de Voedingsbond FNV het bedrijf in Bergeyk. Daar verdwijnen als gevolg van de nu aangekondigde reorganistie 114 van de 194 arbeidsplaatsen. „In Bergeyk wordt met name de produktie van melk in flessen in stand gehouden. Iedereen in zuivelland weet dat er van flessenmelk niet veel meer mag worden verwacht".

De divisie United Dairymen verwerkt op Jaarbasis 270 miljoen kilo melk tot gecondenseerde en geëvaporiseerde melk, melkpoeder, koffieroom, chocolademelk en gesteriliseerde melk. In de drie produktiebedrijven in Bergeyk, Zevenbersche Hoek en Gouda wordt een omzet gehaald van 350 miljoen gulden. De afzet van gecondenseerde en geëvaporiseerde melk vanuit de EG is sinds 1985 met bijna 40 procent gedaald. Nederland is samen met Duitsland binnen de EG de grootste exporteur van deze produkten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.