+ Meer informatie

Veel Antillianen naar Nederland vertrokken

Mogelijke visumplicht leidt tot uittocht

2 minuten leestijd

WILLEMSTAD (ANP) - Een recordaantal Antillianen van Cura?ao is in de eerste helft van deze maand voor permanent verblijf naar Nederland vertrokken. In de eerste achttien dagen van december hebben 352 personen (183 vrouwen en 169 mannen) zich uit de registers van het Bevolkingsbureau uitgeschreven, bijna vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Dit heeft Angel Ramirez, het hoofd van het Bureau burgerlijke stand en bevolkingsregister, gisteren op Curasao bekendgemaakt. Het grootste deel van de Nederlandgangers bestaat uit jongeren tussen de 20 en 34 jaar.

Bij de Dienst Sociale Zaken van Curasao heeft eveneens ..een groot aantal personen" zich uitgeschreven als zogeheten onderstandtrekker, personen die een werkloosheidsuitkering of andere vormen van sociale steun ontvangen, meldde diensthoofd Monte Horsford. Dit wettigt de conclusie dat het aantal vertrekkenden vooral bestaat uit werklozen e^i .mensen.in sociale nood. •"M»i^i'ifiiMMi''&^

Familieleden "^^^^'-^

De stellige indruk bestaat dat de mensen die naar Nederland vertrekken een passagebiljet wordt opgestuurd door in Nederland wonende familieleden, zeggen ambtenaren van Sociale Zaken. Dit is door diverse plaatselijke reisbureaus bevestigd.

„De uitschrijvingspiek voltrekt zich meestal in de maanden juni tot en met augustu^, wanneer studenten vertrekken en Nederlandse contractanten terugkeren", zegt Ramirez.

Het hoofd van het Bureau burgerlijke stand en bevolkingsregister zei dat uit vragen die potentiële Hollandgangers stellen, blijkt dat ze vertrekken uit vrees voor het feit dat na de eenwording van Europa volgend jaar overzeese Nederlanders zullen worden geweerd. Ze denken dan niet meer dezelfde rechten te zullen hebben als ze nu bezitten", verklaart Ramirez. Hij zegt dat als tweede reden wordt opgegeven de vrees dat over enige tijd in Nederland de visumplicht van kracht wordt voor Antillianen en Arubanen die zich er langer dan zes maanden willen vestigen.

Nederland is waarschijnlijk ook voor enkele druggebruikers een uitwijkplaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.