+ Meer informatie

Botha behoudt toch grote meerderheid

Winst voor Van Zuyl Slabbert

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG — De Nationale Partij van premier Pieter Botha heeft in de blanke parlementsverkiezingen die woensdag in Zuid-Afrika zijn gehouden, wel stemmen verloren aan zowel de linkse als de rechtse oppositie, maar behoudt in het Parlement de absolute meerderheid.

Donderdagochtend was de verdeling bekend van 130 van de 165 zetels in het blanke parlement. Daarvan gingen er 101 naar de Nationale Partij (NP), 24 naar de Progressieve Federale Partij (PFP) en 5 naar de Nieuwe Republikeinse Partij (NRP). De uiterst rechtse Herstigte Nasionale Partij had nog geen enkele zetel weten te behalen.

De Zuidafrikaanse premier zei donderdag dat de kiezers hem het mandaat hebben gegeven zijn taak uit te voeren sociale veranderingen tot stand te brengen. De regering zal haar huidige koers-blijven volgen, aldus Botha. duidelijke boodschap". De winst die we hebben behaald, toont aan dat hervormingen nodig zijn, aldus Van Zuyl Slabbert.

De Herstigte Nasionale Partij (HNP), die dé versoepeling van bepaalde aspecten van de apartheid die Botha wil invoeren te ver gaat, zag haar aanhang stijgen van 3,3 procent in 1977 tot 11,4 procent bij de verkiezingen van woensdag.

De partij slaagde er echter niet in één enkel district achter zich te krijgen, zodat de HNP ondanks de stemmenwinst geen zetel krijgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.