+ Meer informatie

Ouder en wijzer

3 minuten leestijd

Dat veel mensen zich nu veel onveiliger voelen dan pakweg tien, vijftien jaar geleden is begrijpelijk. Met name de kleine criminaliteit, die zich uit in woninginbraken, berovingen, bedreigingen, mishandeUngen en winkeldiefstallen is sterk toegenomen. Overigens beperkt zich dat onveilige gevoel niet tot de ouderen. Het blijkt zelfs vrij veel voor te komen dat scholieren het een of andere wapen op zak hebben om zich zo nodig te verdedigen. Dat het nodig kan zijn, hoe eng het ook is, blijkt uit een brief van een jonge vrouw van 22 jaar over het thema "veiligheid" dat in deze rubriek aan de orde kwam. "Ouder en wijzer" wordt blijkbaar ook door jongeren gelezen. De briefschrijfster vertelt een keer te zijn meegeweest met een collega tijdens asfaltrijden door een nachtploeg. „Dat gebeurde 's nachts om drie uur, midden in het dorp. De asfaltploeg, ongeveer twintig man, was druk aan het werk. Mijn collega stond met de vrachtwagen te wachten totdat hij kon lossen. Ik liep rustig over de stoep om te kijken hoe alles in zijn werk ging. Je kunt je niet voorstellen wat er dan door je heen gaat wanneer iemand op dat moment luid schreeuwend op je afkomt en je aan alle kanten begint te betasten. Het is gelukkig goed afgelopen, omdat ik wild om me heen heb getrapt en geslagen en doordat die man niet al te stevig op zijn benen stond. Maar zoiets overkomt je dan wanneer mensen naast je aan het werk zijn." Het gebeuren heeft voor de schrijfster traumatische gevolgen gehad: „Het dringt pas goed tot je door wat "veiligheid" inhoudt wanneer je met "onveiligheid" bent geconfronteerd. Momenteel voel ik mij 's avonds nergens meer veilig, ook in ons eigen dorp niet. Moet ik 's avonds nog over straat dan zorg ik er voor dat ik met de auto tot aan de deur kan rijden, of dat ik met iemand mee kan, anders ga ik niet meer weg. Ik vrees dat er aan dit probleem weinig gedaan kan worden. Als de politie ook op plaatsen waar je je veilig zou moeten voelen (in mijn geval bij een groep wegwerkers) moet gaan waken waar is dan het einde?" Dat laatste is een goede vraag, maar toch dient er alles aan gedaan te worden om de veiligheid te vergroten. Dat momenteel meer en meer langdurig werklozen worden omgeschoold tot stadswacht is een goede zaak. De uitkeringen moeten toch worden betaald en nu staat er zinvol werk tegenover. Gunstig voor de burger en goed voor de uitkeringsgerechtigde, die weer perspectief krijgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.