+ Meer informatie

Oppositie Lager- en Hogerhuis in India stapt op

1 minuut leestijd

NEW DELHI — Leden van de oppositie in het Indiase Lagerhuis hebben de vergaderzaal woensdag demonstratief verlaten uit protest legen de maatregelen die premier Indira Gandhi heeft genomen krachtens de door haar afgekondigde noodtoestand. Zij zijn van mening dat het Indiase parlement niet langer een democratisch bestuurslichaam k-

„Schande, schande, schande", schreeuwden zij nadat het Lagerhuis met 336 tegen 59 stemmen goedkeuring had gehecht aan mevrouw Gandhi's proclamatie van 26 juni, waarin de burgerlijke 'vrijheden werden afgeschaft.

Dinsdag bezorgde het hogerhuis mevrouw Gandhi een soortgelijke overwinning. Ook daar stapte de oppositie op en liet weten de huidige zittingen te zullen boycotten.

WEINIG OVER

Nu de oppositie is opgestapt zijn alleen de congrespartij van mevrouw Gandhi en de communisten in het parlement overgebleven. Hoewel de Indiase pers geen nieuws mag melden over stappen van de oppositie, verspreidde het nieuws over de jongste ontwikkelingen in het parlement zich snel in New Delhi en andere steden.

De 57-jarige premier moest woensdag de vergaderzaal van het lagerhuis verlaten voor de stemming over de proclamatie van 26 juni. Het Hooggerechtshof heeft haar het recht om aan stemmingen in het parlement deel te nemen ontnomen in afwachting van de uitspraak in hoger beroep over haar veroordeling. 
De stemming was noodzakelijk om de noodtoestand, die vorige maand werd afgekondigd, te kunnen handhaven. Krachtens deze noodtoestand heeft mevrouw Gandhi de belangrijkste oppositieleiders en duizenden anderen laten arresteren. 
Zij worden vastgehouden zonder dat zij het recht hebben te weten waarvan zij -worden beschuldigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.