+ Meer informatie

Jaarlijks 200.000 hazen het haasje

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - In Nederland worden jaarlijks circa 200.000 hazen geschoten. Dit blijkt uit de jachtvelden-enquête van üet ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij.

Volgens de enquête telt Nederland momenteel aanzienlijk minder hazen dan enkele decennia geleden. In het begin van de jaren zeventig werden op elke 100 hectare jachtterrein jaarlijks circa twaalf hazen geschoten. Dat aantal is inmiddels gedaald tot zeven a acht hazen per 100 hectare. Uitgaande van een totaal jachtterrein van 2,8 miljoen hectare, betekent dit dat in Nederland jaarlijks circa 200.000 hazen worden geschoten. Uit de enquête blijkt dat het afschot op de zandgronden lager ligt dan op de klei- en veengebieden. Opmerkelijk genoeg in zowel het oosten, noorden als zuiden van Nederland. Op de kleigronden, waar het afschot gemiddeld hoger ligt dan op de veen- en zandgronden, is geen sprake van een daling.

Wat de teruggang van het aantal hazen heeft veroorzaakt is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt de intensivering van de landbouw, die ten koste is gegaan van de leefomgeving van de haas, daarbij een rol.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.