+ Meer informatie

Patrick Buchanan bekommert zich om de ziel van de Republikeinen

Opponent Bush wil partij naar christelijk vaarwater koersen

3 minuten leestijd

David Duke

Het belastingstelsel moest werk en investering aanmoedigen, terwijl de onbeheerste overheidsiiitgaven onder contro

Positieve actie
gezegd dat Duke alleen maar speelruimte heeft omdat George Bush dit terrein liever niet wil betreden. Bush is bang „racist" genoemd te worden door oppositie tegen "positieve actie" te vertolken. Maar daardoor, zegt Buchanan, geeft de president deze belangrijke kwestie cadeau aan Duke.

Dat het Witte Huis zich overgaf in de kwestie van "positieve actie" was waarschijnlijk de directe aanleiding voor de beslissing van Buchanan. Eind november bereikte George Bush een compromis met de Democraten in het Congres: een wet die "positieve actie" bemoedigt door werkgevers te verplichten aan te tonen dat ze niet „discriminerend" optreden. Voor Buchanan was de maat vol. Want het gevaar was duidelijk: als Buchanan het niet opneemt tegen Bush, dan is de voorvechter van alles wat Reagan voorstond David Duke.

Buchanan ziet zich trouwens niet alleen als bewaker van de "Reagan Revolutie" tegenover Bush en Duke, maar ook als voltooier. Voor vele Republikeinen blijven economische en belastingpolitiek belangrijke, maar uiteindelijk ondergeschikte punten. De ethische kwesties —met name abortus— wegen net zo zwaar. Een van hen is Patrick Joseph Buchanan.

HomO'beweging

Buchanan is een behoudend lid van de Rooms-Katholieke Kerk, die een directe verbinding ziet tussen politiek en geloof. Hij komt onvervalst uit voor christelijke waarden in de samenleving. Zijn oppositie tegen abortus is altijd compromisloos gebleven. In de hele discussie over aids wijst hij consequent naar het zevende gebod als het enige 'middel'. Verder legt Buchanan de vinger bij de homoseksuele gemeenschap als voornaamste drager van deze ziekte. Daardoor heeft Buchanan zich de onvervalste haat van de homo-beweging in Amerika op de hals gehaald. Zijn aankondiging voor het presidentskandidaatschap op 10 december werd dan ook verstoord door homo-demonstranten.

Dit betekende alleen maar koren op de molen voor Buchanan: Buchanan heeft meermalen beweerd dat het geweld van homoseksuelen tegen 'andersdenkenden' een veel grotere dreiging is voor de vrijheid in Amerika dan de zogenaamde onverdraagzaamheid van de christelijke kerk.

Door middel van de kwestie van geloof en politiek wil Buchanan niet alleen praten over de toekomstige leiding van de Republikeinse Partij, maar ook over haar ziel.

Buchanan hoopt de koers van zijn partij te beïnvloeden door haar in christelijk vaarwater te sturen. Misschien zal Buchanan het niet ver brengen tegen de overwinner van Saddam Hoessein. Maar als hij David Duke uitschakelt, zal hij zijn partij een dienst bewijzen. En als hij George Bush eraan herinnert dat de Republikeinse Partij op het fundament van christelijke waarden moet bouwen, dan zal hij zijn hele land een dienst doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.