+ Meer informatie

Geneesmiddelen (I)

3 minuten leestijd

De Consumentenbond heeft een 32 pagina's dikke brochure met informatie over geneesmiddelen het licht doen zien. Het boekwerkje, getiteld "Medicijnen, word er niet ziek van", is gratis verkrijgbaar bij alle apotheken, apotheekhoudende huisartsen en bij de Consumentenbond (Tel.: 070 3847847).

De brochure bevat nogal wat wetenswaardigheden en handige tips voor al of niet pillen slikkende patiënten. Het is niet zonder betekenis dat al op pagina 3 van de brochure wordt gesteld „dat een geneesmiddel niet altijd de enige of beste oplossing is voor bepaalde klachten. In sommige gevallen is een andere behandeling of helemaal geen behandeling beter". Een duidelijke uitspraak, die vooral lijkt te zijn gericht aan die Nederlanders die voor elke kwaaltje dat hun dwarszit een pilletje van de dokter willen. Onnodig medicijngebruik dient echter te worden voorkomen. Elk pilletje heeft zijn prijs en bovendien is er nogal eens sprake van schadelijke bijwerkingen. Daarover en over combinaties van medicijnen waardoor ongewenste effecten ontstaan, gaat het op de volgende pagina's.

Verder wordt onder meer informatie geboden over de geneesmiddel-infolijn, bijsluiterteksten, doseringen, het bewaren van medicijnen, verslavingsaspecten en het geneesmiddeienvergoedingssy steem.

Ten slotte bevat de brochure een literatuuropgave voor wie meer wil weten over medicijnen. ten voorlezen, maar vaak wil je de informatie nog eens horen. Daarom hebben we hiervoor gekozen", zegt Kuitert.

Vanaf deze maand zijn er geluidscassettes beschikbaar met informatie over zes geneesmiddelen: nolvadex (middel bij borstkanker), inderal (bij hoge bloeddruk en hartklachten), ze-' stril (hoge bloeddruk, hartfalen), zestoretic (hoge bloeddruk, hartfalen, in combinatie met vocht vasthouden), tenormin (hoge bloeddruk, pijn op de borst) en tenoretic (hoge bloeddruk, pijn op de borst, in combinatie met vocht vasthouden).

Voor blinden en slechtzienden is de cassette gratis verkrijgbaar bij ICI. Het adres staat vermeld op de bijsluiter van de genoemde middelen. kan volgens de onderzoekers nog niet beginnen, omdat niet vaststaat hoe effectief de methode is en bij welke stralingsdosis schade ontstaat in het gezonde weefsel. Daarom zullen onder meer eerst experimenten met proefdieren worden uitgevoerd. Dit onderzoek zal ten minste twee jaar in beslag nemen.

Vanwege de geringe overlevingskansen van mensen met een hersentumor, is het onderzoek bij het GCO in eerste instantie er op gericht een behandelingsmethode te ontwikkelen voor deze groep patiënten. In Nederland alleen al sterven jaarlijks 700 tot 800 mensen aan een hersentumor. In de Europese Gemeenschap overlijden elk jaar rond de 20.000 mensen aan deze vorm van kanker.

De behandelingsmethode, bekend onder de naam Buoron Neutron Capture Therapy (BNCT), houdt in dat de patiënt eerst boriumbevattende stof wordt toegediend, die selectief in de tumor wordt opgenomen. Daarna wordt de tumor blootgesteld aan speciaal gefilterde neutronenstralingen afkomstig uit de Hoge Flux Reactor die in Petten staat opgesteld. De nucleaire reactie die ontstaat bij de ontmoeting van een boriumatoom en een neutron, levert plaatselijk een grote hoeveelheid stralingsenergie op, die alleen de tumor zelf vernietigt.

Bij de uitschakeling van de tumor blijven de omringende gezonde cellen gespaard, omdat in deze cellen geen borium aanwezig is. (Bron: ANP)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.