+ Meer informatie

Meer gas door hogere prijzen

"Dure" reserves nu ontginbaar

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De sterke stijging van de energieprijzen in 1979 en 1980 maakt, dat sommige aardgasreserves in West-Europa, waarvan de exploitatie tot dan te duur was, nu voor ontginning in aanmerking komen.

Daardoor en doordat weer nieuwe reserves zijn ontdekt, zijn de economische ontginbare gasvelden in West-Eüropa toegenomen tot een gezamenlijke omvang van 4,6 biljoen kubieke meter. In de Noordzee en aangrenzende wateren bevinden, zich voorts reserves tot een totale omvang van 3,3 biljoen kubieke meter, die op den duur eveneens economisch exploiteerbaar zullen blijken te zijn, zo schat de Nederlandse Gasunie.

De president-directeur G. Kardaun van de Gasunie heeft deze cijfers dinsdag genoemd in een symposium, dat Katalistiks in Amsterdam heeft gehouden ter gelegenheid van de opening van haar fabriek in Delfzijl. Katalistiks is een gemeenschappelijke dochter van Catalyst Recovery Inc. uit de Verenigde Staten, Eka uit Zweden en de Noordelijke ontwikkelingsmaatschappij.

200 miljard
De gehele Westeuropese aardgasproduktie raamt de Gasunie voor 1985 op 200 miljard kubieke meter per jaar en voor 1990 eveneens op 200 miljard kubieke meter. Daarna zal de produktie dalen tot 155 à 170 miljard in 2000. De produktie van gas uit kolen, afval enz. zal hieraan niet erg veel toevoegen.

In 1990 zal de produktie van aardgas en ander gas samen tussen de 200 en 205 miljard kubieke meter per jaar liggen en in het jaar 2000 tussen 170 en 190 miljard kubieke meter.

In 2000 zal de produktie van kolen en ander gas dus slechts 15 à 20 miljard kubieke meter per jaar toevoegen aan de aardgasproduktie, verwacht de Gasunie. Uit andere delen van de wereld zal Europa dan jaarlijks 175 miljard kubieke meter kunnen invoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.