+ Meer informatie

Poeders en pillen...

Ruim 300 recepten voor één patiënt

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Een stevig en gemotiveerd optreden tegen voorschrijvende artsen lijkt in toenemende mate gewenst. In sommige gevallen zullen apothekers het afleveren van geneesmiddelen moeten weigeren.

Prof. dr. A. J. Porsius (farmacotherapie, Utrecht) stelt dit in het Pharmaceutisch Weekblad. Aanleiding is het geval van een 38-jarige vrouw voor wie in 1990 in totaal 323 recepten zijn uitgeschreven voor 46 verschillende geneesmiddelen. De vrouw bezocht in dat jaar 55 keer de huisarts, 52 keer de psychiater en zeventien keer andere artsen.

Er was sprake van dubbel- en overmedicatie. De huisarts schreef bovendien geneesmiddelen voor die een ongewenste wisselwerking hebben met die van de psychiater, die op zijn beurt „wel erg wild bezig was". Porsius vraagt zich af hoe de patiënte de bijwerkingen van een overdosis aan bepaalde middelen heeft kunnen doorstaan.

In oktober werd de vrouw in een ziekenhuis opgenomen. Volgens Porsius dè gelegenheid voor een poging om de medicatie te saneren. De behandelende'artsen en tJe'apotheker kunnen dan de koppen bij elkaar steken om orde op zaken te stellen. „Maar het lijkt niet aannemelijk dat dit is gebeurd als men ziet met welke intensiteit deze vrouw vanaf de dag van ontslag uit het ziekenhuis wederom met geneesmiddelen werd bestookt".

Medicatiehistorie

Bij contact met een huisarts uit de groepspraktijk waar de vrouw staat ingeschreven, kreeg Porsius te horen dat herhalingsrecepten dikwijls door de doktersassistent worden uitgeschreven. De huisarts (die de vrouw overigens pas sinds januari 1991 behandelt) zei ook dat men niet wist dat de vrouw ook bij een psychiater onder behandeling is.

De betrokken apotheker heeft de oorspronkelijke huisarts een paar keer een uitdraai van de medicatie toegestuurd en een van de nieuwe huisartsen in het najaar gewaarschuwd door hem de medicatiehistorie te overhandigen. Maar er kwam geen verandering in de recepten.

Porsius heeft de huidige huisarts van de vrouw op de hoogte gesteld. Die heeft nu contact opgenomen met de psychiater. Apothekers moeten volgens Porsius in twijfelgevallen geen geneesmiddelen afleveren onder het motto „dat de arts ze nu eenmaal voorschrijft en dat het daarom wel goed zal zijn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.