+ Meer informatie

Nieuwe aanslag sehokt Spanje

Drie doden en zwaargewonde

2 minuten leestijd

MADRID — In de Spaanse hoofdstad hebben terroristen donderdag een aanslag gepleegd op eëh auto van de generale staf. Daarbij werden drie militairen gedood en een generaal zwaar gewond. De bomaanslag heeft de. politieke spanningen in Spanje vergroot en de angst voor een militaire staatsgreep doen toenemen.

Binnen enkele minuten na de aanslag verzamelde zich op de desbetreffende plek een woedende menigte, die vervolgens opmarcheerde naar het militaire hoofdkwartier, alwaar men leuzen scandeerde als „Het leger aan de macht", „Democratie betekent moord" en „Franco, Franco" (een verwijzing naar wijlen dictator Frangisco Franco). , De aanslag vond plaats vlakbij de plek in het centrum van Madrid waar maandag guerrilleros ook al een generaal en een politieman, vermoordden.

Met de mislukte poging tot een staatsgreep van februari nog vers in het geheugen, spraken politici van allerlei richtingen hun veroordeling uit over de bomaanslag, die zij allen bestempelden als een nieuwe poging om de vijf jaar oude Spaanse democratie schipbreuk te doen lijden.

Jacht op daders

De Madrileense politie zette na de aanslag meteen de jacht in op de daders. Daarbij maakte zij gebruik van speurhonden en hehkopters. De ingangen van het Retiro-park in het centrum werden afgesloten en er waren onbevestigde berichten over een. vuurgevecht. Er werden mensen aangehouden voor verhoor, waarna een aantal Spoedig weer werd vrijgelaten.

De aanslag van donderdag werd uitgevoerd op het moment dat luitenantJOAQUIN DE VALENZUELA generaal Joaquin Maria Valenzuela Alcibar-Jaurequi (BG) in een auto van de generale staf naar zijn werk werd gereden. De generaal is een naaste medewerker van koning Juan Carlos en hoofd van het militaire huis van de koning. Volgens ooggetuigen kwamen twee mannen op een motoirfiets naast de wagen rijden toen deze vaart minderde voor een stoplicht. Zij zetten een plastic tas op het dak van de auto en snelden weg. Enige seconden later ontplofte de zak, waarbij het autodak werd opengereten.

ETA verantwoordelijk

De Baskistische afscheidingsbeweging ETA-militar heeft zich in een telefoongesprek met een Baskisch persorgaan verantwoordelijk 'gesteld voor de bomaanslag.

Volgens, een aantal telefoontjes naar kranten in Bilbao zal er een communiqué komen, met daarin de redenen voor de aanslag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.