+ Meer informatie

Even langs bij weerman Jan Versteegt

3 minuten leestijd

Er vallen een paar regendruppels als we naar weercentrum Tyros rijden. De nattigheid blijkt verwacht te zijn door weerman Jan Versteegt uit Ruinerwold. De temperaturen in de hogere luchtlagen wekten bij hem neerslagvermoedens. Versteegt zwaait de scepter over de als weerstation ingerichte monumentale boerderij. Elke vrijdag vanaf twee uur organiseert hij een rondleiding door het weerstation. De deur wordt opengedaan. Bij de balie wachten ongeveer 25 bezoekers op hun beurt om een kaartje te kopen. Gekwebbel vult de ruimte. Als iedereen is gearriveerd, verwelkomt Ellen Versteegt de bezoekers in de videoruimte. Ze geeft een korte uitleg van het ontstaan van weercentrum Tyros. Dan schakelt ze het licht uit, er wordt op de witte muur een voorlichtingsfilm over het werk van het KNMI vertoond.

Passie
Na de film wacht Jan Versteegt ons op in de weerkamer. Zeventig stoelen geven aan dat groepen welkom zijn. De weerman blijkt al zijn leven lang een passie voor het weer te hebben. Hij vermoedt zelfs vanuit de wieg de wolkenluchten te hebben geobserveerd. Na een loopbaan als beroepsmilitair begon hij in 1989 aan het avontuur van zelfstandig weerman. „Ik verwacht een zeer strenge winter", begint de weerman. „September is wisselvallig. Als oktober warm is geven de statistieken aan dat dat een voorbode is voor een koudegolf Ook zien we winters in cycli van twaalf jaar optreden. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze cycli van koude winters samenhangen met de maxima en minima van de zonnevlekken. Ook de natuur geeft zijn signalen. De vogels verzamelen zich vroeg voor de vogeltrek, mieren waren deze zomer èrg actief en de spinnen komen in huis." Even kijkt de weerman de zaal rond. Met gevoel voor dramatiek zegt hij: „Zet maar in je agenda: 18 januari de Elfstedentocht." Even later nuanceert hij: „Het blijft natuurlijk een verwachting. Het kan ook heel anders gaan."

Weersatelliet
Voor in de zaal staat een indrukwekkende batterij meetapparatuur. „Via de schotelantenne ontvang ik de signalen van een weersatelliet die maar liefst 36000 km van de aarde is verwijderd", vertelt de Ruinerwoldse meteoroloog. „Beelden van Europa glijden voorbij over een van de beeldschermen. Depressies trekken zich zichtbaar samen boven de Atlantische Oceaan. „Dit tweede beeldscherm kan exact aangeven waar in Nederland op dit moment neerslag valt", wijst hij. „U komt uit Enkhuizen?" De weerman toont een landkaart van de omgeving Enkhuizen. Een witte vlek geeft aan dat bij Hoorn een regenbui zich ontlaadt. „In Bilthoven staat een radar die zeer vernuftig precies kan meten waar het op dit moment regent. Dit soort techniek vind ik zo mooi. En voor mijn radioweerpraatjes is het bijzonder handig."

Natuur
„Ik ben een weerman die niet alleen drijft op techniek. Ik observeer elke dag buiten. Ik meet zelf met mijn apparatuur. En ik heb oog voor de signalen die de natuur afgeeft. Dat alles bij elkaar geeft mij de informatie die ik nodig heb." Versteegt is duidelijk enthousiast over zijn werk. Dit blijkt ook uit een complete expositie die op de zeer ruime zolder van de boerderij staat opgesteld. Vele weerkundige wetenswaardigheden worden daar uitgelegd. Wie zelf wil gaan kijken, kan vrijdags vanaf twee uur terecht aan Haakswold 5 in Ruinerwold. Het telefoonnummer is 0522482629.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.