+ Meer informatie

Schmidt krijgt stetm Uberalln

2 minuten leestijd

KEULEN — De Westduitse liberalen hebben op hun zondag in Keulen geëindigd partijcongres getuigenis afgelegd van hun verbondenheid met de socialistische coalitiegenoten in de regering van Bondskanselier Helmut Schmidt.

Sinds de algemene verkiezingen van vorig jaar oktober wordt de SPD geteisterd door interne twisten. Bondskanselier Schmidt waarschuwde zijn partijgenoten onlangs dat dit voortdurende gehakketak de liberalen wel eens in de armen van de christen-democratische oppositie zou kunnen drijven. ^ De socialisten kimnen echter opgelucht ademhalen, want zondag zei de secretaris-generaal van de vrije democraten (FDP), Günter Verheugen, op het congres: „Wij zijn een partij die precies weet wat zij wil en die vasthoudt aan de gemaakte afspraken. Deze zullen nagekomen worden. Het gezamenlijke regeringsprogram van FDP en SPD zal worden uitgevoerd. Einde mededeling over het onderwerp coalitie", zo voegde hij hier droogjes aan toe.

Kernwapens

Het congres verklaarde voorts zijn steun aan de kemwapenpolitiek van de NAVO. De liberalen waren overigens gewaarschuwd, na bondskanselier Helmut Schmidt, die eerder zijn partijgenoten had voorgehouden dat hij het bijltje er bij neer zou leggen als zij het NAVO-plan voor de opstelling van nieuwe Amerikaanse kemwapenraketten in West-Europa zouden verwerpen, hanteerde de liberale bewindsman van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, ditzelfde drukmiddel. Bij de stemming over deze kwestie, die vrijdag plaats vond, bleken echter 103 van de 382 liberale congresafgevaardigden toch niet onder de indruk van Genschers dreigement en stemden na een langdurig debat tegen de NAVO-resolutie.

Nederlaag

Ondanks dit betrekkelijke succes van Genscher boekte hij overigens een nederlaag in de politieke problemen in WestrBerlijn. Hij slaagde er niet in zijn partijgenoten in WestBerlijn te overreden hun medewerking te verlenen aan de vorming van een minderheidsregering door de CDU in deze stad. De christen-democraten wonnen deze maand daar gehouden verkiezingen, die nodig waren geworden door het aftreden van de SPD-burgemeester in verband met een financieel schandaal.

Genscher zei dat hij nogmaals had geprobeerd zijn Westberlijnse collega's er toe te bewegen de CDU, die 48 procent van de stemmen had gewonnen, een eerlijke kans te geven. Maar Jürgen Kunze, voorzitter van de Westberlijnse FDP, zei na de vergadering dat hij nog steeds gekant was tegen alles wat lijkt op een coalitie met de CDU.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.