+ Meer informatie

"Recht studenten op huursubsidie ruimer"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil de mogelijkheden voor studenten om in aanmerking te komen voor huursubsidie aanmerkelijk verruimen. Daardoor kan de woningnood onder studerenden worden verlicht.

Gisteren spraken CDA, LPF en de linkse partijen uit dat ze de huursubsidieregeling willen uitbreiden tot onzelfstandige woonruimten. Dat biedt woningcorporaties de gelegenheid relatief goedkope wooneenheden voor studenten te realiseren. Nu richten de corporaties zich vooral op nieuwe, complete woningen voor studenten. Daarvoor kunnen studenten wel huursubsidie krijgen.

Gisteren diende het CDA een motie in om de huursubsidieregeling in deze zin te verruimen. GroenLinks pleitte al enkele maanden voor de uitbreiding. Als minister Kamp van VROM de wens van de Kamer niet wil uitvoeren, komt GroenLinks met een initiatiefwet terzake. Kamerlid Van Gent heeft de wet al klaarliggen.

Minister Kamp heeft de Tweede Kamer gisteren laten weten dat hij nog tot half januari moet werken met voorschotten voor de huursubsidie. Deze zomer ontstonden er bij de uitvoering van de huursubsidie grote problemen. Nadat het ministerie van VROM de uitvoering van de regeling naar zich had toegetrokken, kon het departement de grote stroom aanvragen niet verwerken. Dat kwam mede doordat enkele tienduizenden huishoudens ten onrechte een aanvraag hadden ingediend.

Omdat het ministerie niet alle aanvragen op tijd kon beoordelen, is besloten met voorschotten te gaan werken. Overigens hebben verschillende huishoudens door deze vertragingen enkele maanden geen (voorschot op hun) huursubsidie ontvangen. Kamp denkt dat 40.000 huishoudens ten onrechte een voorschot krijgen. Als dat na definitieve beoordeling van de aanvraag inderdaad het geval blijkt te zijn, moeten de betrokkenen de voorschotten terugbetalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.