Pittige soep van venkelknol
Bereiding:
• Snipper de ui.
• Plet de tenen knoflook en snijd ze daarna fijn.
• Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn.
• Verwarm een scheutje olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin zachtjes de ui, knoflook en gemberwortel.
• Doe de sambal, de kruiden en het zout erbij en roer alles door elkaar. Let erop dat vooral de knoflook niet te bruin wordt, want dan gaat het bitter smaken.
• Doe er het water bij en breng alles aan de kook.
• Maak intussen de venkelknol schoon en snijd hem in stukjes.
• Schil de (kruimig kokende) aardappels en snijd deze in kleine blokjes
• Doe de venkel en de aardappels in de pan en kook alles in ongeveer een kwartier gaar.
• Pureer de soep. Dat gaat het handigst door er gewoon een staafmixer in te zetten.
• Voeg vlak voor het opdienen wat in stukjes geknipte muntblaadjes toe.
Lekker als verwarmend lunchgerechtje met bijvoorbeeld een pistoletje en goede olijfolie.
Ingrediënten:
• 1 ui • 2 tenen knoflook • 2 cm gemberwortel • 1 scheutje olijfolie • 1 tl sambal • 1 tl kaneel • 1 tl korianderzaad (Ketoembar)• 1 tl kurkuma (Koenjit) • 1 tl karwijzaad • 2 tl zeezout • 1 liter water • 1 grote venkelknol • 2 grote aardappels • een paar takjes munt
Tip
• Het groen van een venkelknol hoef je niet weg te gooien. Je kunt het gebruiken zoals je dille gebruikt. Lekker in salades of bijvoorbeeld bij vis.
Anijssmaak
Ik kreeg een prachtige venkelknol ‘zo van de tuin’. Zo’n knol met royaal venkelgroen eraan, zoals je in de winkel niet ziet. En hoewel het een mooi groot exemplaar was, moest ik toch even verzinnen wat ik ermee ging doen. Het was te weinig om als hoofdgroente bij het avondeten op te dienen. Zo kwam ik op het idee om er een lekker soepje van te maken.
Venkel heeft een heerlijke anijssmaak. Wij associëren venkelknol daarom met anijsmelk en eten dit het liefst in de winter.
In deze soep worden veel kruiden gebruikt. Het zijn vooral kruiden die ik ook in oosterse gerechten zoals nasi doe. Als je geen gebruik wilt maken van allerlei mixen uit potjes, pakjes en zakjes, ben je aangewezen op je eigen kruidenkast. Als je er eenmaal de slag van te pakken hebt, is het heerlijk variëren met al die kruiden.
Om de anijssmaak te accentueren gebruik ik karwijzaad. De gember en de sambal versterken het verwarmende effect van deze soep. De kaneel is een verrassend element.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 november 2014
Terdege | 84 Pagina's