+ Meer informatie

Christian League ook met omkoopschandaal gemoeid

,Muldergate-affaire" lijkt voorlopig nog niet uitgewoed te zijn

2 minuten leestijd

Dr. Eshel Rhoodie, de voormalige aatssecretaris voor Inlichtingen zou de Christian League gelden ter beschikking gesteld hebben om de Zuidal rikaan.se. Raad van Kerken te ondermijnen. Rhoodie ontkende fel deze aantijgingen en zei, dat het hier niet om een actie tegen de Zuidafrikaanse Raad van Kerken ging, maar om een actie tegen de Wereldraad.

De zaak kwam aan het licht toen het Johannesburgse ochtendblad, the Rand Daily Mail onthulde dat het contract waarbij de Christian League betrokken was, negen maanden na de benoeming van de huidige minister van Inlichtingen, mr. Roelof Botha door de laatste zou ondertekend zijn. Met medeweten van minister Botha zou de regering 340.000 Rand ter beschikking van the Christian League hebben gesteld.

Beschuldiging

Dr. Rhoodie was er onmiddellijk als de kippen bij. Hij ontkende dat dit project destijds reeds onder zijn verantwoordelijkheid was gestart. ,,Integendeel, de vele gesprekken die Elotha nu met de Christian League heeft gevoerd maken duidelijk, dat hij deze organisatie voor nieuwe projecten onder zijn verantwoordelijkheid gebruiken wil", aldus Rhoodie. Botha ontkende deze beschuldiging en zei dat zijn gesprekken met deze organisatie juist ten doel hadden, om de vele projecten onder zijn voorganger gestart te beëindigen.

Een deel van deze plannen was er volgens Botha op gericht om door middel van de Christian League te infiltreren in de Zuidafrikaanse Raad van Kerken om hun invloed te breken. Ook zouden zwarte kerkelijke leiders in Soweto benaderd zijn om zich tegen de Zuidafrikaanse Raad te keren.

De bom barstte vorige week, toen Botha de documenten liet publiceren die bewezen, dat de Christian League destijds nauw gesteund werd door de toenmalige minister van Inlichtingen dr. Connie Mulder en zijn rechterhand Eshel Rhoodie. Tegelijkertijd liet hij de bewijzen publiceren dat twee .belangrijke politici in de oppositie van de hele affaire precies op de hoogte waren. Hetgeen Botha publiceerde is vernietigend voor dr. Connie Mulder, die onlangs een nieuwe conservatieve partij oprichtte en voor Henry Schwarz, lid van de Federale partij, die ook tot de oppositie behoort.

De verwachtmg is dat nog tientallen anderen waaronder Desmond Tutu, de secretaris-generaal van de Zuidafrikaanse Raad van Kerken bij de nasleep van dit schandaal betrokken zullen worden. Het document dat Botha liet publiceren was gedateerd op 13 maart 1978, toen dr. Connie Mulder gue voor een project genaamd GLC. Dit project had ten doel de informatiestroom vanuit de Zuidafrikaanse Raad van Kerken gunstig te beïnvloeden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.