+ Meer informatie

Britse regering temt vakbonden

Storm TUC akkoord met loonmatiging

2 minuten leestijd

BLACKPOOL De Britse regering heeft woensdagnacht de steun gekregen van de vakbeweging voor haar programma ter bestrijding van de inflatie. Het Jaarlijkse vakbondscongres (TUC) nam een motie aan waarin de regering-Callaghan steun werd betuigd.

Indien de Wes^uitse regering akkoord zou gaan met de vrijlating van de 11 gevangenen van de BaaderMeinhof-groep, zal ongetwijfeld een politieke storm oplaaien die de positie van de regering-Schmidt in gevaar kan brengen. Volgens een opinie-peiling van het Wicker-instituut is 71 procent van de Westduitse bevolking van mening dat de elf gevangenen niet mogen worden vrijgelaten.

De twee personen die na de ontvoering van Schleyer in Keulen in voorlopige hechtenis waren genomen, zijn op vrije voeten gesteld. Volgens het Federale Parket in Karlsruhe is de verdenking tegen de jongeman en de jonge vrouw niet bevestigd, tegen de jongeman en de jonge vrouw niet bevestigd.

De vakbewegingen hebben wel gepleit voor de mogelijkheid om vrij collectieve arbeidsovereenkomsten te sluiten nadat de regering twee jaar tussenbeide was gekomen. De motie ondervond van veel vakbondsmensen kritiek. Zij vonden dat de twee jaren van loonbeperking wel genoeg waren geweest. De meerderheid besloot echter om de regering praktisch, maar vooral ook moreel te steunen.

Maximaal 10%

De regering had bij monde van premier Callaghan dinsdag gevraagd om de lonen het komende jaar met niet meer dan tien procent van het basisloon te laten stijgen. De TUC heeft nu met een meerderheid die groter was dan verwacht besloten om looncontracten voor een heel jaar aan te gaan. Maar men heeft geen richtlijn aangenomen over het percentage loonsverhoging waarnaar men tijdens de onderhandelingen zal streven.

De algemeen-secretaris van de TUC, Len Murray heeft de afzonderlijke vakbonden gewaarschuwd dat ze niet moeten proberen om zich aan deze beslissing te onttrekken. „Wij verwachten van de bonden dat ze een lijn trekken en zich conformeren aan deze beslissing", aldus Murray.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.