+ Meer informatie

Pronk wil hulp aan Molukken opvoeren

Toerisme behoorlijke bron van inkomsten

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Hoewel minister Pronk bepaald geen toeristisch reisje langs negen van de ongeveer duizend Molukse eilanden gaat maken, zal hij veel taferelen op zijn netvlies krijgen die in de nabije toekomst in reisgidsen zullen prijken. Want het toerisme in Indonesië heeft inmiddels de rubber verdrongen van de derde plaats als bron van buitenlandse deviezen en de bedoeling is dat de maagdelijke Molukse palmstranden daar een groter aandeel in krijgen.

De Nederlandse minister van ontwikkelingssamenwerking vertrekt morgen voor een veertiendaags oriënterend bezoek aan de Molukken. Pronk wil in zijn ontwikkelingsbeleid meer aandacht besteden aan de oostelijke regio's van de uitgestrekte Indonesische archipel. Van de 182 miljoen gulden aan Nederlands ontwikkelingsgeld voor Indonesië gaat nu slechts een fractie naar projecten op de Molukken: naar schatting hooguit 10 miljoen. Als het aan Pronk ligt, zal dat bedrag de komende jaren stijgen.

Bosbouw

Samen met geld van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties als ICCO, Cebemo en Novib lopen er nu op de verschillende Molukse eilanden tientallen projectjes op het gebied van irrigatie en drainage, drinkwatervoorziening, aanleg van steigers en wegen, herbebossing, gezinsplanning en onderwijs. De energie en gedrevenheid van Pronk kennende, vermoedt men dat hij zich in vliegende vaart van triplexfabriek naar modelboerderij zal spoeden om zich te laten voorlichten.

Van de ongeveer anderhalf miljoen inwoners van de Molukken leeft vier vijfde van de kleinschalige landbouw; 12 procent van de bevolking leeft van de visvangst en de rest van de bosbouw. Maar liefst 90 procent van de Molukkers leeft onder het bestaansminimum. Uiteraard is Pronks drijfveer om de hulp aan de Molukken op te voeren gelegen in de wens de levensstandaard van de bevolking te verhogen en een basis te leggen voor verdere ontwikkeling.

Een streven dat strookt met dat van de Indonesische regering, zoals neergelegd in de jongste vijfjarenprogramma's, Repelita V en VI. Tussen nu en de komende acht jaar wil de Indonesische overheid de Molukken met name ontwikkelen op het gebied van de maritieme bronnen en het toerisme.

Of in de praktijk de Molukse plannen van Pronk en die van de Indonesische autoriteiten ook zo naadloos op elkaar aansluiten, is nog maar de vraag. De Nederlandse minister heeft als speerpunten in zijn beleid de armoedebestrijding, participatie van de bevolking en behoud van het milieu. Nederland zal dan ook geneigd zijn kleinschalige projecten te financieren, die een zo groot mogelijke uitstraling hebben naar de plaatselijke bevolking.

Touringcars

De Indonesische regering heeft echter op andere plaatsen in de archipel laten zien wat zij verstaat onder het stimuleren van toerisme: er verrijzen luxe hotels en bungalowcomplexen met privé-stranden. Dorpen, bossen en rijstvelden moeten wijken voor geasfalteerde wegen, flora en fauna lijden onder touringcars en speedboten.

Er zijn voorzichtige pogingen ondernomen om de Molukkers in Nederland in te schakelen bij de ontwikkeling van hun moederland. De uit de Molukken afkomstige Joost Muskita, lid van de Indonesische Raad van State en naaste adviseur van president Soeharto, was in april in Nederland om te zien of er onder hooggeschoolde 'Nederlandse' Molukkers belangstelling bestaat om te helpen de Molukse provincie op te bouwen. Zij zouden vooral ingezet kunnen worden op, het gebied van infrastructuur, telecommunicatie en toerisme.

Dat mes snijdt aan twee kanten. De Molukken krijgen de beschikking over de hoognodige gekwaUficeerde krachten en tegelijkertijd groeit de betrokkenheid van de 'Nederlandse' Molukkers bij het land van hun voorouders. De hoop van zowel Nederland als Indonesië is dat het oude ideaal van een vrije republiek der ZuidMolukken (RMS) dan geleidelijk aan verbleekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.