+ Meer informatie

Vuihiisbelt Dussen kan gifhoop worden

Afdekken met grond riskant

2 minuten leestijd

DUSSEN — De raad van Dussen heeft woensdagavond circa 19.000 gulden beschikbaar gesteld voor het afdekken van de vuilnisstortplaats in deze gemeente. Het afdekken kost bijna een half miljoen en Dussen zou naar verhouding van het inwonertal voor dit werk ruim 52.000 gulden moeten bijdragen.

Maar de gemeente kreeg van de CTD (Centraal technische dienst) over 1979 een bedrag uitgekeerd van bijna 34.000 gulden, zodat de werkelijke kosten heel wat lager zijn. In de 13 meter diepe put zit 375.000 kubieke meter afval. De stortplaats is van vorig jaar september af niet meer in gebruik. Verschillende raadsleden vreesden dat men er met het netjes afdekken en beplanten van de stortplaats niet is. Er kan straks gif vrijkomen, merkten zij op. Wat moet er dan gebeuren en wie draait voor de kosten op?

Zevenjaar

Wethouder N. Staal (CDA) verzekerde dat de CTD een ingenieursbureau de zaak heeft laten bekijken. De mensen van dat bureau adviseerden de put met de grond af te dekken. Na zeven jaar zullen de schadelijke stoffen in de vuilnisbelt dan zijn afgebroken. Wethouder A. Snoek (Gemeentebelangen) voegde daaraan toe dat de vervuiling meevalt omdat er geen afval is gestort van metaalindustrieën. Maar de heer W. Wagenaar (PvdA) en W. Steenhagen (Stuurgroep) bleken niet gerustgesteld. Na zeven jaar zijn niet alle schadelijke bestanddelen afgebroken, meenden zij.

Gif

Geconstateerd is dat er in de put gifstoffen (pesticiden) zitten die in de landbouw worden gebruikt en gif (zink) dat afkomstig is van de beide conservenfabrieken in het land van Heusden en Altena.

Wethouder Staal vond het niet juist het advies van het ingenieursbureau in de wind te slaan. Als straks blijkt dat afdekken van de stortplaats niet voldoende is geweest dan zal de CTD de zaak moeten opknappen, zei hij. En burgemeester drs. J. Westra was graag bereid de vraag van de raad wie in dat geval de kosten betaalt voor te leggen aan de CTD.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.