+ Meer informatie

Protestmars in Taipei voor meer democratie IS

Zeker 20.000 Taiwanezen op de been

2 minuten leestijd

maar verslaggevers ter plaatse schatten de menigte op zeker 20.000 mensen. De demonstranten, die bijeen waren gekomen in een park, riepen "Oude dieven, treedt af' en "Het volk kiest de president". Sommige fotografen werden door hen gedwongen de filmpjes uit hun toestellen te halen. .

Oproep

De voorzitter van de oppositionele Democratische Progressieve Partij, Huang Hsin-chieh, zei dat „het park desnoods een nieuw Plein van de Hemelse Vrede zal worden als de regerende partij weigert te luisteren". Hij refereerde hierbij aan de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in de Chinese hoofdstad Peking vorig jaar juni. Ongeveer 100 betogers eisten voor het presidentiële paleis een gesprek met president Lee Teng-hui, maar werden door de oproerpolitie tegengehouden. Twee leiders van de demonstratie, die een petitie aan de president wilden aanbieden, liepen verwondingen op toen zij door de oproerpolitie in elkaar werden geslagen, zo zeiden ooggetuigen.

President Lee riep de burgers zaterdag in een televisietoespraak op rustig te blijven en een „verantwoordelijke houding" aan te nemen. Leiders van de • Democratische Progressieve Partij, die de demonstratie had georganiseerd, riepen president Lee op het parlement te ontbinden en vrije presidentsverkiezingen met meer kandidaten toe te staan. Lee is de enige kandidaat voor de presidentsverkiezingen van aanstaande woensdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.