+ Meer informatie

Gods voorzienigheid

2 minuten leestijd

republieken zich afscheiden. Op de achtergrond is er dan ook nog zoiets als een federale regering, een vaag iets onder leiding van Gorbatsjov".

Feldbrugge denkt dat het tweede scenario de meeste kans maakt werkelijkheid te worden in de Sowjet-Unie. De republiek Rusland neemt in dat geval de positie van een kernstaat in en zal verdragen sluiten met de andere republieken waardoor een soort Europese Gemeenschap in de Sowjet-Unie kan ontstaan, zegt hij.

Kernprobleem op dit moment binnen de Sowjet-Unie is volgens hem de verhouding tussen de Unie en de republiek Rusland. „Er kunnen niet twee sterke regeringen zfjn binnen de Sowjet-Unie. We kennen ook geen voorbeeld van een dergelijke krachtsverhouding binnen één land. De strategie die Gorbatsjov aanvankelijk had met het unieverdrag, het inkapselen van Rusland binnen een alliantie met de andere republieken, is door de coup in duigen gevallen".

De oplossing van het probleem ligt in ieder geval voor een groot deel in handen van de Russische president Boris Jeltsin, wiens wil wet lijkt in de Sowjet-Unie na de mislukte staatsgreep. Feldbrugge; „Het is de vraag wat hij wil. Jeltsin kan de unie terzijde schuiven en alleen een lege schaal overlaten. Hij kan ook als een spin in het centrum van een web gaan zitten".

Wat verstaat gij onder de voorzienigheid van God en waartoe dient het ons dat we weten dat God alles schiep en onderhoudt? Deze vragen van de Heidelberger Catechismus (zondag 10) blijven uiterst actueel. Het hierin beleden geloof blijft troostvol.

Wij zullen eenmaal rekenschap moeten geven en worden geoordeeld over doen en laten (Matth. 12:36, 2 Kor. 5:10, Openb. 20:12).

Vreselijk zal dat zijn voor hen die de wereld niet dan voor kinderspel en voor tijdverdrijf achten, maar zeer wenselijk en troostelijk voor de vromen (NGB art. 37).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.