+ Meer informatie

Een glassplinter na 20 jaar verwijderd

3 minuten leestijd

Als huis-, tuin- en keukenarts kom je telkens dingen tegen die je verbazen. De patiënten die in deze aflevering de revue passeren, zorgden voor vermeldenswaardige belevenissen in de spreekkamer. Over de gevolgen van twee splinters, een speld, een lens, een kraal, een blinker en een ring op plaatsen waar ze niet horen.

Meneer Albatros is een stevige kerel van ongeveer 45 jaar. Hij klaagt over een pijnlijk gevoel in zijn achterwerk als hij aan het fietsen is. „Het lijkt wel alsof er iets in zit." Tijdens het onderzoek komt er meer naar voren. Hij vertelt dat hij zo'n 20 jaar geleden op een bierglas is gaan zitten, wat daardoor brak en een forse snijwond in zijn achterwerk veroorzaakte. „Zou er nog een stukje glas in kunnen zitten?" Meneer wist precies aan te wijzen waar het zeer deed. Na een tien minuten peuteren kwam er zowaar een glassplinter uit van zeker 3 cm lang. Meneer heeft hem meegenomen, „voor in het plakboek".

Speld-happen
Mevrouw Pelikaan kwam met haar zoontje naar de dokter omdat hij iets in zijn keel had. Hij had in een sleutelgat zitten peuteren met een speld. Deze was te ver doorgeschoten en om hem weer terug te halen had hij met zijn mond tegen het sleutelgat geprobeerd de speld terug te zuigen. Gevolg was dat de speld nu vrij pijnlijk achter in zijn mond danwei keel stak. Gelukkig stak de speld recht naar achteren, zodat hij niet in de long geschoven was. Het verwijderen viel ook niet tegen. Je moet er niet aan denken dat je zo'n speld laat schieten.

Clico-afvalbak
Een jongetje met de achternaam Kievit was met z'n achterhoofd ergens tegenaan gevallen. Het wondje op het achterhoofd was gezien door een collega-arts en na een weekje werden de hechtingen verwijderd. Het wondje bleef dragen en na nog een weekje zagen we hem nog eens. Nu stak er net boven het oppervlak een groenig deeltje uit. Toen we eraan trokken, kwam er een forse groene splinter uit. Wat bleek nu? De 'jongeman' was tegen de bekende clico-afvalbak gevallen. En zoals we na twee weken vernamen, was daarbij een stukje plastic in zijn achterhoofd verdwenen.

Verloren lens
Mevrouw Pauw had problemen met haar linkeroog. Het irriteerde nu en dan, waarbij ze het gevoel had dat er iets in zat. Onder haar bovenooglid, vrij schuin naar achteren, zat een lens, die ik er makkelijk uit kon halen. Ze was deze namelijk al enkele maanden kwijt.

Houten kraal
Meneer Ooievaar komt met zijn zoontje. Deze heeft de laatste tijd veel last van een snotneus. Nu is dat voor jongetjes van 3 jaar eigenlijk normaal, bij afwezigheid van een snotneus moet je je zowat gaan afvragen of ze niet ziek zijn. Maar het bijzondere aan deze snotneus was dat hij zo stonk. En dat de neus aan die kant ook met neusdruppels niet doorgankelijk werd. Na enig gefriemel konden we er een mooie houten kraal uit peuteren.

Beet!
Meneer Leeuwerik komt bloedend de praktijk binnen en vertelt dat het tijdens het beoefenen van zijn favoriete hobby misgegaan is. Tijdens een beste uitworp van zijn vishengel schoot de blinker in zijn rechter oorlel, zodat ik hem vroeg of het om die reden niet moest blijven zitten. Soms wordt humor echter niet gewaardeerd.

Ring
Met veel pijn en moeite had een meisje met de achternaam Tureluur haar ring van haar ringvinger afgehaald en om de middelvinger gewurmd. Dit ging behoorlijk pijn doen en de vinger werd ook zo raar dik en vreemd van kleur. Nu kan een vinger best wel een uur of wat zonder bloed, maar aan te bevelen is het niet. Met een tangetje werd de ring opgeofferd, onder protest van het meisje overigens.

Voor zover ik kan overzien, bevatten bovenstaande verhalen niet echt een moraal. Wel mag geconcludeerd worden dat ons vak boeiend en afwisselend is, aanbevolen!„

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.