+ Meer informatie

Schmidt en Thatcher praten over EG-geld

Britten willen verdere verlaging bijdrage

2 minuten leestijd

LONDEN — Bondskanselier Helmut Schmidt van West-Duitsland en de Britse premier mevrouw Margaret Thatcher zijn maandag bij Londen besprekingen begonnen in het kader van het halfjaarlijkse Brits-Westduitse overleg,

Het belangrijkste onderwerp betrof de financiering van de EG-begroting. De Britten, wier bijdrage al in 1980 werd verminderd, willen een verdere verlaging en zij hopen hiervoor steun bij de Bondsrepubliek te vinden. Als grootste financier van de' EG-begroting zou Bonn naar de opvatting van de Britten meer dan alle andere EG-landen geïnteresseerd moeten zijn in een „redelijkere" verdeling en een vermindering van de financiële lasten, voor alles waar het gaat om een hervorming van de landbouwpolitiek.

Nauwere banden

De visserijkwestie, die twee maanden geleden op de EG-top in Maastricht een hoofdstrijdpunt was tussen Schmidt en Thatcher, zal volgens de bij het begin van het overleg geuite verwachtingen nauwelijks een punt van bespreking vormen. Men voorzag een druk overleg tussen de twee staatslieden over de nieuwe situatie in Frankrijk na de verkiezing van Frangois Mitterrand. Volgens Britse politieke commentatoren zal de Frans-Westduitse relatie, tot dusver algemeen gezien als een hoeksteen van de Europese gemeenschap, onder de nieuwe Franse president minder worden. Ervoor in de plaats verwachten zij een nauwere band tussen de Bondsrepubliek en Groot-Brittannië waar het de Europese zaken betreft.

Aan het Brits-Westduitse overleg, dat twee dagen duurt, nemen aan Westduitse zijde verder minister van Economische zaken Otto Lambsdorff en diens collega van Landbouw, Josef Ertl deel. De van een hartaanval herstellende minister van Financiën Hans Matthöfer_ wordt vertegenwoordigerd door staatssecretaris Horst Schulmann.

Aan het slot van de eerste dag verklaarde de woordvoerder van de Westduitse regering dat de bondskanselier er geen twijfel over had laten bestaan dat hij fundamentele veranderingen verwacht iii de binnenlandse politiek van Frankrijk onder de nieuwe president. Dat geldt volgens Schmidt vooral voor economische en sociale kwesties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.