+ Meer informatie

Export bloemen en planten stijgt enorm

Leden stemmen in met fusie veilingen

2 minuten leestijd

AALSMEER - De komende tien jaar zal er 36 procent meer snijbloemen via Nederland worden verkocht. Voor potplanten is de groei zelfs 46 procent. In 2016 vertegenwoordigt de bloemisterijsector een waarde van 7,5 miljard euro.

Dat is de verwachting van Bloemenbureau Holland. Met de verwachte groei verstevigt de Nederlandse sierteeltsector zijn positie in Europa tot een marktaandeel van ruim 60 procent.

De cijfers klonken de gisteren in Aalsmeer aanwezige leden van de Bloemenveiling Aalsmeer als muziek in de oren. Ze stemden dan ook glimlachend in met de fusie tussen de Bloemenveiling Aalsmeer en FloraHolland.

De ledenvergaderingen in Aalsmeer en gelijktijdig in Naaldwijk waren de laatste hordes die de twee coöperaties nog moesten nemen in de aanloop naar de voorgenomen fusie. Per 1 januari zullen beide bloemenveilingen verdergaan onder de naam FloraHolland, met het logo van de Aalsmeerse veiling.

Op de ledenvergadering van de Bloemenveiling Aalsmeer, in een van de hallen op het immense veilingcomplex, stemde gisteravond 85 procent van de leden voor de fusie. Van de leden van FloraHolland ging 79 procent van de aanwezigen akkoord. Bij beide veilingen was een tweederdemeerderheid vereist.

FloraHolland is in omzet al de grootste bloemenveiling ter wereld. Aalsmeer neemt nu een tweede plaats in. Samen tellen de bedrijven ongeveer 4700 medewerkers en hebben ze een marktaandeel van 90 procent in Nederland. In Europa nemen ze ongeveer 30 procent van de markt voor hun rekening.

Via FloraHolland wordt jaarlijks circa 4 miljard euro omgezet. Het beoogde jaarresultaat van de fusiecombinatie is 10 miljoen euro. De organisatie verwacht een gemiddelde jaar-lijkse omzetgroei van circa 3 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.