+ Meer informatie

Jeugdboekenschrijver M. Kanis (66) overleden

2 minuten leestijd

RIJSSEN - Jeugdboekenschrijver M. Kanis uit Rijssen is zaterdag overleden. Hij is 66 jaar geworden. De schrijver was populair bij de christelijke jeugd. Bij uitgeverij De Banier heeft Kanis 26 jeugdboeken, vooral oorlogsverhalen, uitgegeven. Zijn jongste boek, "Strijd zonder genade", komt volgende maand op de CLK-beurs uit.

Kanis startte begin jaren tachtig met het schrijven van jeugdboeken. Een beschadiging aan zijn netvlies dwong hem zijn baan als directeur van een basisschool op te geven.

Kanis' eigen herinneringen aan de oorlog in Deventer leverden de "Maarten Gunnink"-serie op, nog deels uitgegeven bij uitgeverij Ligtenberg in Rijssen. Daarop volgde de serie "Helden uit het verzet", met waargebeurde illegale praktijken. Bekend is ook zijn Israël-serie over de strijd tussen Joden en arabieren.

In een interview in 1999 naar aanleiding van zijn 25e boek, "Schoten in het bos", vertelde de schrijver dat hij het kind graag centraal stelde en het wilde laten zien dat God over alles regeert.

Uitgever C. A. Otte van De Banier betreurt het dat Kanis is weggevallen. "Wij waardeerden hem zeer. Zijn boeken werden door jong én oud gelezen. Hij wilde zijn publiek een stuk geschiedenis meegeven. De verhalen zoog hij niet uit zijn duim, hij besteedde veel tijd aan het achterhalen van allerlei gegevens."

De schrijver leverde als Oom Rien veertien jaar lang wekelijks een bijdrage aan de kinderpagina van het Reformatorisch Dagblad. Door ziekte moest hij eind vorig jaar zijn bijdrage op Claxon beëindigen.

Kanis wordt donderdag in Rijssen begraven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.