+ Meer informatie

„Balten zullen spoedig onafhankelijk zijn''

Bonn wacht nog even met erkenning

3 minuten leestijd

BONN/MOSKOU (AP/AFP/DPA/RTR) - De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, heeft gisteren gezegd dat de drie Baltische republielien na het mislukken van de staatsgreep in de Sowjet-Unie snel de door hen gewenste onafhankelijkheid zullen krijgen.

..Het streven naar onafhankelijkheid van de Baltische volkeren zal nu snel verwezenlijkt worden", schrijft Genscher in een commentaar dat vandaag in de Bremerhavense Nordsee Zeitung verschijnt. „De noodzakelijke onderhandelingen daarover staan niet meer onder druk van een militair ingrijpen".

Onderhandelingen

Genschers woordvoerder Hans Schumacher zei later tegen journalisten dat Duitsland de Baltische landen, Letland, Estland en Litouwen zal erkennen als hun onafhankelijkheid door onderhandelingen met de Sowjet-Unie tot stand komt. Schumacher zei dat Duitsland niets zal ondernemen zonder een overeenkomst tussen de Baltische landen en het Kremlin. Hij voegde er echter aan i toe dat Duitsland zich niet kon voorstellen dat besprekingen tussen Moskou en de republieken tot iets anders dan onafhankelijkheid zouden leiden.

Genscher zei in zijn commentaar ook dat de Europese Gemeenschap zich moet voorbereiden op onderhandelingen over een geassocieerd EGlidmaatschap van de Baltische landen.

Bondskanselier Helmut Kohl zei gisteren in een interview met de Duitse televisie dat een onmiddellijke erkenning van de Baltische staten niet verstandig zou zijn. Volgens Kohl was het niet zinvol „op dit ogenblik gelijk over soevereiniteit en erkenning te praten, zonder dat in Moskou geheel opnieuw orde op zaken is gesteld".

Brief

Het Deense ministerie van buitenlandse zaken verklaarde gisteren dat Kopenhagen functionarissen naar de drie Baltische staten wil sturen als voorbereiding op het aangaan van diplomatieke betrekkingen. Minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen heeft een brief naar zijn elf EG-collega's gestuurd, waarin hij aandringt op „initiatieven" om het onafhankelijkheidsstreven van de Baltische landen te ondersteunen.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben inmiddels bevestigd dat zij de annexatie van de Baltische landen door de Sowjet-Unie in 1940 nooit hebben erkend. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken sprak gisteren de hoop uit dat Estland, Letland en Litouwen spoedig met instemming van Moskou hun onafhankelijkheid terugkrijgen. Ook Londen maakte duidelijk van het zelfbeschikkingsrecht van de Balten uit te gaan.

Zuivering

In Litouwen is de regering begonnen aan een zuivering onder plaatselijke communisten. De acties tegen de partij werden begeleid door de terugtrekking van Sowjettroepen van strategische punten in Vilnius.

Het parlement van Letland in Riga heeft gisteren eveneens de communistische partij in deze Oostzeerepubliek verboden verklaard. Ook zijn alle eigendommen van de partij door de Letse republiek overgenomen. Het gebouw van het Centraal Comité van de communistische partij, dat in het centrum van Riga staat, is door de Letse politie doorzocht.

Estland nam gisteren alle vanuit Moskou geleide bedrijven over en ontsloeg de directeuren. Het Zweedse persbureau TT berichtte verder dat de regering het bureau van de openbaar aanklager heeft losgemaakt van het centrale justitie-apparaat. Vanaf 1 september zijn alle activiteiten van de partij in bedrijven verboden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.