+ Meer informatie

“De viool is een prachtig instrument om te zien”

5 minuten leestijd

“Ik tel tot drie en dan beginnen we,” fluistert Anke. Even later klinken de eerste tonen. Een piano, dwarsfluiten, panfluiten, violen een clarinet. Prachtig! “Het is leuk om een muziekinstrument te bespelen. Mooi is het ook om dat samen met anderen te doen.” Een aantal muziekliefhebsters vertelt hierover.

De tweeling Anke en Gerita Booij speelt al zes jaar dwarsfluit. Inmiddels hebben ze hun derde fluit. Eén met open kleppen. Bij hen thuis speelt iedereen een instrument. Een oudere zus speelt panfluit. Dat leek Gerita ook wel iets. “Maar we wilden samen toch eigenlijk ook wel wat anders, dus kozen we voor dwarsfluit.”

Waarom spelen jullie dwarsfluit?
De tweeling speelt graag. Anke: “Het fluitspelen is voor mij echt een hobby, een goede besteding van m’n vrije tijd.” Gerita: “Als ik speel, vergeet ik even helemaal waarmee ik bezig ben. Pas had ik bijvoorbeeld voor school vier toetsen om te leren. Dan stroomt je hoofd bijna over. Als ik dan fluit speel, vergeet ik even alles.” Anke: “Met een dwarsfluit heb je veel mogelijkheden. Je kunt er zowel alleen als samen mee spelen en je kunt het instrument makkelijk meenemen. Het is absoluut geen saai instrument om te bespelen.”

Wat vinden jullie moeilijk?
Gerita: “Ik vind het soms lastig om snel van een lage toon naar een hele hoge toon te gaan. Het duurt ook wel even voor je een mooie, zuivere toon hebt, zonder dat je ruis hoort.” Anke: “Als je begint met fluitspelen is het echt moeilijk om een goed geluid uit je fluit te krijgen. Je moet leren hoe je precies moet blazen. Door veel te spelen verbeter je je toon.”

Jullie hebben een dwarsfluit met open kleppen. Hoe speelt dat?
Anke: “We hebben nu ongeveer een jaar een ‘open kleppenfluit’. Dat is in het begin echt heel erg wennen. Normaal zijn de klepjes van een dwarsfluit dicht. Bij onze fluit moet je net als bij een blokfluit het gaatje in de klep helemaal met je vinger bedekken.”

Spelen jullie veel samen op de dwarsfluit?
“Het is leuk om samen duetten te spelen. Ook spelen we veel mee met CD’s. Als we oefenen doen we dat meestal apart. Bij lastige stukken helpen we elkaar, dan studeren we ook wel dingen samen.”

---
Rinske Schouls en Lisanne Vlastuin spelen allebei viool. Rinske sinds haar zevende, Lisanne is begonnen toen ze 10 jaar was.

Waarom spelen jullie viool?
Rinske: “Ik vind de viool een mooi instrument en heel geschikt om ermee samen met anderen te spelen. Ik speel in een ensemble, Animato, en dan heb je als viool vaak de eerste partij. Een trompet bijvoorbeeld hoeft in een ensemble lang niet zoveel te spelen als een viool.”
Lisanne: “Ik vind de klank van de viool erg mooi. Ook is de viool een prachtig instrument om te zien, met een klankkast, de hals, de krul en natuurlijk de strijkstok.”

Wat vinden jullie moeilijk?
Lisanne: “In het begin is het lastig om een mooie toon te krijgen. Je moet veel oefenen voordat je een goede zuivere toon krijgt.”
Rinske: “Bij een viool speel je in posities. Dit heeft te maken met verschillende standen van je vingers. Soms is het lastig om in die verschillende posities zuiver te spelen, maar ik vind het niet zo heel moeilijk.”

Van welke muziek houden jullie?
Rinske: “Ik luister graag naar Haydn’s Jeugd Strijkorkest. Thuis hebben we daar verschillende CD’s van. Ook als we met ons gezin lang in de auto zitten hebben we deze muziek vaak op. Met Animato spelen we veel klassieke muziek.” Lisanne: “Ik vind een viool heel geschikt om klassieke muziek te spelen. Geestelijke liederen speel ik ook graag.”

Hoe vind je het om samen met anderen muziek te maken?
Lisanne: “Thuis spelen we vaak samen. Mijn vader speelt orgel en mijn twee zussen spelen panfluit en tenorfluit. Het is fijn en ook gezellig samen muziek te maken. Soms zingen we erbij.”
Rinske: “Bij ons thuis speelt iedereen een instrument. We spelen vaak samen op zondag en dan zingen we erbij. Als je samen speelt, moet je wel goed op elkaar letten, goed tellen. Ik vind het mooi samen te spelen.”

---
Gerreke Strijkert speelt sinds haar elfde panfluit. Een vriendin van haar zus speelde panfluit. “Dat leek mij mooi en toen ben ik gaan oefenen op een klein panfluitje, dat vond ik geweldig en toen mocht ik echt panfluit gaan spelen.”

Waarom speel je panfluit?
“Panfluit heeft een mooi geluid, heel warm. Je kunt er veel muziek mee spelen. Door panfluit te spelen, kan ik muziek maken tot eer van God. Ik heb ook eens met een uitvoering van een kinderkoor meegespeeld. Daarvoor is een panfluit heel geschikt. Het was wel spannend.”

Wat vind je moeilijk?
“Als je begint met panfluit spelen, moet je steeds naar de juiste pijpjes zoeken. Dat leer je wel snel. Om sommige noten te spelen, moet je de panfluit een beetje kantelen terwijl je blaast. Dan is het soms best lastig om precies de goede toon te krijgen.”

Hoe vind je het om samen met anderen muziek te maken?
“Mijn moeder speelt gitaar en mijn zus dwarsfluit. Vaak speel ik samen met mijn zus. Op zaterdag of zondag spelen we vaak stukken uit de koormap van mijn zus. Dat is heel gezellig. Ik vind het fijn om samen bezig te zijn en muziek te maken.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.