+ Meer informatie

Advies; Niet naar Joegoslavië reizen

KLM vliegt voorlopig nog naar Belgrado

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van buitenlandse zaken adviseert Nederlanders, „gelet op de gespannen situatie" in Joegoslavië, hun reis naar dat land voorlopig uit te stellen. Een woordvoerster van het ministerie heeft dat gisteren meegedeeld.

Ook de ANWB ontraadt, „althans op dit moment", vakantiegangers af te reizen naar Joegoslavië. Ondanks het feit dat in veel gebieden niets is te merken van de huidige onlusten in Joegoslavië is de situatie aan de grenzen en in het land onzeker, aldus de ANWB. „De vakantieganger kan daardoor, na een lange reis, voor onaangename verrassingen komen te staan", aldus de ANWB.

De ANVR, de overkoepelende organisatie van Nederlandse reisorganisaties, heeft zich inmiddels bij het reisadvies van de ANWB en het ministerie van buitenlandse zaken aangesloten. Volgens een woordvoerder van de ANVR verblijven momenteel tussen de 5(K) en 1000 Nederlanders in Joegoslavië.

De reisorganisaties OAD-Reizen en De Jong Intra vertrekken vanmorgen naar Joegoslavië om honderden daar verblijvende Nederlanders op te halen. Het gaat om vakantiegangers die bij beide organisaties een busreis of een autovakantie hebben geboekt. Als alles volgens plan verloopt, zullen enkele honderden Nederlanders al in de loop van morgen thuis zijn.

KLM

KLM blijft voorlopig vliegen naar Joegoslavië, zo heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren meegedeeld. De KLM vliegt niet op Ljubljana. Vlucht KL 283 via Zagreb naar Belgrado zou gistermiddag gewoon vertrekken. Ook voor het overvliegende verkeer heeft de onrust in Joegoslavië vooralsnog geen gevolgen. Door het Joegoslavische luchtruim lopen belangrijlce doorgaande luchtroutes die worden gebruikt voor het vliegen naar bestemmingen in het Midden-Oosten en Verre Oosten.

De ondernemersorganisatie NOB Wegtransport meldt dat er ten minste vijf Nederlandse chauffeurs vast zitten in de stad Ljubljana. Zij kunnen de stad niet verlaten, aldus NOB. Volgens de woordvoerster rijden er wekelijks circa driehonderd vrachtwagens vanuit Nederland op Joegoslavië. Hoeveel er daarvan momenteel in Joegoslavië zijn, is niet bekend. Vermoedelijk zijn het er aanzienlijk minder, omdat veel transportbedrijven tijdig hebben gereageerd en hun chauffeurs hebben thuisgehouden of via een andere route hebben gestuurd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.