+ Meer informatie

Ds. P. van der Bijl 50 jaar predikant

2 minuten leestijd

ZIERIKZEE - De Sim Lievens Monsterloren naast de Nieuwe Kerk in Zierikzee staat wel bekend als de meest imposante toren van ons land. Zo'n meter of acht onder de grond werden in 1454 de eerste stenen gelegd voor deze bijna zestig meter hoge kolos, die evenwel nooit helemaal werd afgebouwd. Maar het prestige van het Zierikzee van toentertijd werd er wel door mtgebeeld. Van onze kerknieuwsredactie BARNEVELD - Ds. P. van der Bijl, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, herdenkt vandaag dat hij een halve eeuw geleden in het ambt bevestigd werd.

Hij werd op 21 juni 1910 te NieuwLekkerland geboren en studeerde aan de Theologische Hogeschool van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn.

Op 3 oktober 1940 deed hij intrede in de christelijke gereformeerde kerk van Barendrecht. Vervolgens diende hij Katwijk aan Zee (1947), Driebergen (1952), Tholen (1954) en Leerdam (1955). Ds. van der Bijl ging in 1956 over naar de Gereformeerde Gemeenten en werd op 19 oktober van dat jaar predikant te Rhenen. Hij verbond zich in 1958 aan Barneveld en ging in 1962 naar Genemuiden. Daarna diende hij nog de gemeenten van Rotterdam-Zuid (1965). Katwijk aan Zee (1967) en Uddel (1971). Hier ging hij op 1 juni 1982 met emeritaat.

Hij was in 1945 een van de oprichters van het blad Hervormd Nederland en was voorzitter van de redactie van het Nederlands Theologische Tijdschrift. Thans is hij nog voorzitter van de redactie van Kerk en Theologie en lid van de commissie Kerkordelijke aangelegenheden (KOA).

Van de hand van prof. Bronkhorst verschenen boeken ais "Op weg naar een nieuwe kerkorde" en "Het concilie en de oecumene".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.