+ Meer informatie

"Bruidsjurken maken is dankbaar werk"

3 minuten leestijd

Natuurlijk hoeft men niet per se naar een bruidszaak toe te stappen om aan een mooie bruidsjurk te komen. Integendeel, er is nog een andere, even leuke manier om er op de grote dag mooi uit te zien. Mevrouw J. van Roekel-van de Vendel uit Veenendaal die jarenlang bruidskleding maakte, vertelt vol enthousiasme over haar werk.

,,Het begon allemaal met een bruidsjurk voor een meisje uit Urk. Zij was alles af geweest voor een donkere bruidsjurk, maar kon niet slagen. Ten einde raad kwam ze toen hier met het verzoek of ik voor haar een bruidsjurk wilde maken. Dat is toen fijn gelukt en een leuke bijkomstigheid is dat ik voor de moeder van de toenmalige bruid nog steeds kleding maak."

Sinds een jaar heeft mevrouw Van Roekel geen bruidsjurken meer gemaakt. Nu naait zij nog voor oudere mensen, die haar daar erg dankbaar voor zijn.

,,Ik zie het als een gave dat ik dit werk kon en mocht doen, het was erg fijn werk en ik heb er dan ook veel voldoening in gevonden. Ik heb zelfs nog overwogen om me helemaal toe te leggen op bruidsmode, maar omdat dat moeilijk te combineren was met mijn gezin heb ik daar vanaf gezien".

Herinneringen

Het gezin komt voor haar op de eerste plaats en het "naaiwerk" ziet zij als een leuke en prettige vrijetijdsbesteding. Al is het dan een jaar geleden dat mevrouw Van Roekei de laatste bruidsjurk maakte, toch kan zij nog veel vertellen over de blije bruidjes.

Wat is nu eigenlijk hét belangrijkste motief van een aanstaande bruid om in plaats van een bruidsjurk te kopen er een te laten maken? Mevrouw Van Roekei: ,,De meeste meisjes die ik hier geh.ad heb zeiden: ,,Ik wil niet in een jurk trouwen die een ander al aan heeft gehad of heeft gepast! Dat is beslist de voornaamste reden om een bruidsjurk te laten maken. Daar komt een enkele keer een meisje met een moeilijke maat bij of iemand die niet kan slagen met een donkere jurk. Toch gebeurt dat sporadisch, de bruidszaken zijn wat dat betreft een stuk ruimer gesorteerd dan 7 à 8 jaar geleden. Een belangrijk voordeel is uiteraard dat men de stof en het model helemaal zelf kan bepalen. Bovendien is men in de meeste gevallen veel goedkoper uit".

„Ik heb eens een meisje hier gehad die al naar een bruidsjurk had gekeken, maar niet onder de ƒ 1.000,- zou kunnen slagen. Dat was haar te veel. We zijn toen samen aan de slag gegaan om een vlot model te kiezen en mooie stof te kopen en ze was voor ongeveer ƒ 500,- klaar".

Stoffen

Alhoewel de meeste bruidszaken verschillende jurken ook in andere kleuren kunnen leveren, is het toch erg prettig als men de kleur helemaal zelf kan uitzoeken. De benodigde stof kocht mevrouw Van Roekei altijd in een stoffenzaak die goed gesorteerd was. ,,Meestal ging ik met het bruidje de stof zelf uitzoeken. Dan vertelde het meisje wat ze ongeveer voor een model hebben wilde, waarna we samen de mogelijkheden bespraken. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een meisje zei: "Zo'n jurk wil ik precies hebben". Meestal werd ik voor een groot deel vrij gelaten. Vaak was het combinatie van verschillende leuke aspecten. Door een kantje of strookje probeerde ik er altijd iets fijns aan te geven".

Waardering

Veel blijken van waardering bereikten mevrouw Van Roekei voor haar werk. „Trouwkaarten en foto's zijn geen uitzondering. Soms waren de foto's vergezeld van een brief met de belevenissen van de grote dag of meh bracht de foto persoonlijk. Een foto van een bruid voor wie ik de jurk had gemaakt, heeft een tijd bij een fotograaf in de winkel gehangen. Dat zijn natuurlijk leuke dingen".

„Behalve dat ik mijn werk zie als een gave, was het ook steeds weer een uitdaging. Bruidswerk brengt zorg en spanning mee, want uiteindelijk mag er aan een bruidsjurkje niets mankeren...."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.