+ Meer informatie

Praatprent voor wijk zonder stoepen

In Sliedrecht

2 minuten leestijd

SLIEDRECHT — De nieuwe „praatprent" voor Oostwijk, la en 2a, uitgebracht door Stad en Landschap, rekent af met de bestaande „stoepbebouwing". De in het gebied bestaande woningen, ongeveer 100, zullen plaats moeten maken voor 600 nieuwe woningen.

Werd er in de eerste praatprent gezocht naar mogelijkheden om de nog waardevolle stoephuizen in een nieuw plan onder te brengen, in de nieuwe plannen wordt gekeken naar de economische mogelijkheden daarvan.

Als de raad van Sliedrecht instemt met het, nu gemaakte schetsplan, zal de aktiegroep „Stoepgroep" al haar eisen verloren zien gaan. Alhoewel de oude stoephuisjes allemaal moeten verdwijnen hebben de plannenmakers het stoepidee in het nieuwe plan aangehouden. Dit o.a. door het aanhouden van het oude stratenpatroon. De 100 stoepwoningen hebben gemiddeld een lage huur, (ƒ50,- per maand) Daarom zullen nieuwe nieuee woningen ook voor het overgrote deel onder de sociale woningbouw moeten vallen. Om de prijs zo laag mogelijk te houden is daarom gedacht aan het merendeel smalle woningen met een relatief hoge woningdichtheid. Een simpele ontsluiting en het aanbrengen van parkeerplaatsen op eigen terrein hebben ook aan een lage kostprijs meegewerkt. Verder is er rekening gehouden dat zo min mogelijk grond onteigend moet worden die behoort bij de dijkwoningen.

Verkeer

Voor de ontsluiting per auto is men aangewezen op de Genestetstraat en de Rembrandtlaan. Ontsluiting vanaf de Rivierdijk door middel van op- en afritten zouden teveel kosten en is daarom afgewezen. Voor voetgangers loopt een oost-westvoetgangersroute, terwijl de bestaande stoepopgangen naar de dijk allemaal gehandhaafd zijn.

Een artikel in de bouwverordening bepaalt dat de vloeren van de huizen minstens 45 centimeter boven het grondhoogste grondwaterpeil moeten liggen. De hoge waterstand in het gebied maakt het eigenlijk noodzakelijk, dat het hele gebied met 80 centimeter moet worden opgehoogd. Een ander middel is het aanbrengen van een trapje bij ieder huis. Of dat de achtertuinen schuin aangelegd worden en dat de laagste gedeelten gedraineerd moeten worden.

Door een bouw in fasen kan de natuurlijke groei van de Sliedrechtse bevolking voor vrij lange tijd in het oude stoepen gebied opgevangen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.