+ Meer informatie

Overromantisch bruidsboek met praktische informatie

2 minuten leestijd

Voor een trouwdag moet heel wat geregeld worden, ontdekt ieder die ermee te maken krijgt. Je wilt weten wat er moet gebeuren, hoe het hoort, wat de mogelijkheden zijn, enz. Je hoort hier wat, duikt daar een blaadje op, leest elders een tip... Wie alles overzichtelijk bij elkaar wil hebben, kan "Het bruidsboek" aanschaffen. Al staat daar ook weer informatie in die je niet nodig hebt.

Aarnstaande bruidsparen die dromen van koetsjes, een jurk met rozen en ruches, lieve bruidskinderen, een diner bij kaarslicht en dergelijke zullen de sfeer van "Het bruidsboek" waarschijnlijk bijzonder waarderen. De praktische informatie in het stevig gebonden boek wordt opgeluisterd met heel romantische afbeeldingen. Ze doen denken aan zoete poëziealbumplaatjes: Bloemenmandjes, matroosjes, engeltjes, naakte kindertjes, hartjes, 17eeeuws geklede figuren, enz. Eentje is nog leuk, maar als je zoiets 128 bladzijden lang ziet val je bijkans in zwijm. Niet iedereen zal deze soms wat kinderlijk aandoende presentatie op prijs stellen. De geboden informatie vangt aan met "verliefd", maar stapt al gauw over naar "verloofd", terwijl de meeste aandacht wordt geschonken aan de huwelijksplannen en huwelijksdag. De gebruikelijke prietpraat over de taal van bloemen en edelstenen (in de ring) wordt gespuid, maar over het algemeen is de tekst zeer bruikbaar. Van allerlei gebruiken wordt de historische achtergrond uiteengezet, terwijl ook wordt vermeld hoe het nu is en waarom. Het bruidsboek is uit het Engels vertaald, en als de Engelse situatie afwijkt van de Nederlandse, geeft de vertaler ook aan wat in ons land gewoonte is.

Kerkelijk
Wat over hedendaagse bruidsmode gezegd wordt, is na enige jaren natuurlijk achterhaald. Daarom is deze informatie vaag gehouden; dat romantisch weer in is, en met wat algemene opmerkingen (die ieder kan bedenken), zoals: Een bruid met brede schouders kan beter schoudervulling en pompeuze mouwen vermijden. Ook over het kerkelijk huwelijk wordt geschreven, met de voor rooms-katholiek en protestant geldende 'regels'. Muziek en dans komen eveneens aan de orde. Behalve informatie, richtlijnen, tips, draaiboek, etiquette en dergelijke is er in het boek ook ruimte om zelf aantekeningen te maken en berekeningen, gastenlijsten, enz. in te vullen. Verder zijn er hier en daar enige blanco pagina's opgenomen waar je foto's kunt plakken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.