+ Meer informatie

Israël zal zich bij aanval Irak niet gedeisd houden

Jeruzalem mengt zich in crisis

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De Israëlische onderminister van defensie, Silvan Sjalom, heeft gisteren gewaarschuwd dat een eventuele aanval van Irak op Israël zal worden vergolden, in tegenstelling tot bij de Golfoorlog van 1991 en in weerwil van een Amerikaanse verzoek om zich niet in de huidige crisis te mengen. Volgens de krant Maariv hebben de Israëlische autoriteiten een waarschuwing van die strekking bezorgd bij Saddam Hoessein.

De harde taal van Israël volgt op een vermeend Amerikaans verzoek aan Israël om zich gedeisd te houden terwijl Washington zou proberen de Arabische landen in de internationale coalitie tegen Irak te krijgen. Dat is aanzienlijk moeilijker dan in 1991 vanwege de huidige crisis in het Midden-Oostenoverleg.

Tijdens de Golfoorlog van 1991 was Israël het doelwit van Iraakse Scud-raketten na de eerste luchtaanvallen van de geallieerde troepen op Irak. Onder zware Amerikaanse druk zag Israël toen af van vergeldingsaanvallen.

In de huidige crisis, die donderdag escaleerde met de definitieve uitzetting door Irak van Amerikaanse VN-wapeninspecteurs, zal Israël anders reageren, zo verklaarde Sjalom. "Israël kan niet zomaar achterover leunen en niets doen als het wordt aangevallen", verklaarde de onderminister tegenover de Israëlische legerradio.

Gasmaskers

Defensieminister Jitschak Mordechai zei donderdag echter dat Israël zijn handelwijze zal afstemmen op het overleg met de Verenigde Staten. Mosje Arens, die defensieminister was ten tijde van de Golfoorlog, zei gisteren dat Israël destijds een vergissing heeft begaan door de Iraakse raketaanvallen niet te beantwoorden. "Ik denk dat onze situatie vandaag beter is" aldus Arens. "Het is duidelijk dat het onmogelijk is Israël aan te vallen zonder een gepast antwoord te verwachten".

Ariel Sjaron, de minister van infrastructuur die bekendstaat als een havik, bracht eerder deze week via de Jordaanse kroonprins Hassan de boodschap aan Irak over dat Israël een aanval deze keer niet over zijn kant zal laten gaan, zo meldde het dagblad Yediot Ahronot.

De afgelopen weken is het aantal telefoontjes naar Israëlische distributiecentra van gasmakers verdrievoudigd. In de weken voor de Golfoorlog kregen veel Israëliërs gasmaskers uitgereikt tegen een eventuele chemische of biologische aanval van Irak.

Pijpleiding

De Verenigde Staten houden de levering tegen van onderdelen voor de pijpleiding waardoor Irak olie uitvoert in het kader van het zogenaamde olie-voor-voedselprogramma van de Verenigde Naties, hebben Turkse en Iraakse diplomaten donderdag gezegd.

De pijpleiding loopt van Kirkuk in Irak naar Yumurtalik in Turkije. Iraakse functionarissen hebben de afgelopen maanden meermalen gezegd dat de olietoevoer zal moeten worden gestaakt als er niet snel onderdelen komen voor noodzakelijke reparaties.

De Sanctiecommissie van de Verenigde Naties gaf vorige maand het groene licht voor de verkoop van de onderdelen aan het Turkse bedrijf Tekfen, dat de pijpleiding heeft gebouwd. De VS, die de onderdelen moeten leveren, en Turkije zouden de deal afmaken, wat toen als een formaliteit werd gezien. Maar volgens een Turkse diplomaat heeft de crisis rond de Amerikaanse wapeninspecteurs ervoor gezorgd dat de Amerikanen zijn gaan dwarsliggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.