+ Meer informatie

EG breidt voedselhulp aan Sowjet-Unie uit

Distributieprobleem wordt ook aangepakt

2 minuten leestijd

LUXEMBURG — De ministers van financiën van de Europese Gemeenscliap hebben gisteren extra bedragen uitgetroliken voor voedselhulp aan de Sowjet-Unie. Zij zijn bereid om naast het bestaande EG-hulpprogramma van 750 miljoen ecu (250 miljoen schenking, 500 miljoen kredietgarantie) nog eens 1,25 miljard ecu (geheel bestaande uit kredietgarantie) namens de Gemeenschap uit te trekken.

De ministers van financiën hebben daarbij echter wel als voorwaarde gesteld dat de zeven belangrijkste industriële landen (G-7) eveneens met een bedrag over de brug komen. De 2 miljard ecu (4,6 miljard gulden) zou een derde moeten zijn van het totale bedrag dat de Sowjet-Unie voor voedselhulp krijgt. De EG stelt dit bedrag alleen beschikbaar als de Verenigde Staten, Canada en Japan de overige twee derde opbrengen. Washington heeft inmiddels al toegezegd 1 miljard dollar krediet beschikbaar te willen stellen voor aankoop van landbouwprodukten. Japan deed tot nog toe het moeilijkst, maar de positie van Tokio schijnt wat soepeler te worden.

Distributieprobleem

„De financiële hulp is bedoeld voor voedselaankopen en voor medische hulp", aldus minister van fmanciën Kok na afloop van het overleg in de EG-ministerraad. Er zijn echter condities verbonden aan de hulp. Er zal binnenkort een missie naar Moskou gestuurd worden die garanties wil krijgen over een correcte distributie van de voedselhulp, omdat het distributieprobleem in veel gevallen nijpender is dan de beschikbaarheid van het voedsel zelf.

Bovendien willen de EG-ministers dat er iets gebeurt aan de stabilisering van de roebel, omdat veel voedselvoorraden door de boeren worden achtergehouden om die pas bij gunstiger prijsontwikkeling van de hand te doen of alleen via privé-kanalen te verkopen. De EG-ministers willen daarom dat Moskou iets doet tegen de galopperende inflatie die deze ontwikkeling bevordert. De ministers van financiën hebben met hun besluit een prijskaartje geplakt op het hulppakket waarover vorige week in Londen overeenstemming werd bereikt door premier Major (namens de G-7) en premier Lubbers en de EG-commissie-voorzitter Delors (namens de Europese Gemeenschap). Samen met de hulp van de rest van de G-7 zal de voedselhulp 6 miljard ECU of ongeveer 7,5 miljard dollar bedragen. Dat komt redelijk in de buurt van de 10,2 miljard dollar voedselhulp die vorige week werd genoemd door Sowjetpresident Gorbatsjov. Driehoek

In Londen werd overigens ook besloten dat een deel van de hulp zal gegeven worden via de zogeheten "driehoeksconstructie". Dat wil zeggen dat de Middeneuropese landen voedsel zullen leveren aan de SowjetUnie, maar dat de EG daarvoor zal betalen. De Sowjet-Unie krijgt zo de benodigde voedselhoeveelheden, de Middeneuropese landen krijgen daarvoor westerse valuta in plaats van de voor hen waardeloze roebels en de EG voorkomt dat de landbouwprodukten van Midden-Europa op de Westeuropese (EG-) markt extra problemen veroorzaken. De helft van het EG-bedrag zal aan deze driehoeksconstructie worden besteed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.