+ Meer informatie

"Wilde" dieren in Anholter Schweiz

Schitterend wildpark net over Nederlandse grens

5 minuten leestijd

Een paar kilometer over de Nederlandse grens bij Gendringen (ter hoogte van Arnhem/Nijmegen) ligt het fraaie natuurpark Anholter Schweiz. In dit Duitse natuurpark komen alleen dieren voor die in het wild in Europa leven. Edelherten, steenmarters, bunzingen, ooievaars, ganzen, dassen en wolven hebben er een zo natuurlijk mogelijke omgeving gekregen.

Bij de ingang van de Anholter Schweiz zit een pratende ekster in een kooi, die je vriendelijk groet. Als je na de ingang rechts aanhoudt, kom je langs een oude schuur waarin de kerkuilen en steenmarters te vinden zijn. De steenmarter voelt zich vooral thuis op boerenerven waar de landbouw nog min of meer kleinschalig wordt bedreven.
Een stukje verderop verblijven de dieren die water in hun leefomgeving nodig hebben: bevers, otters en bunzings. Soms zijn ze pas na enig speurwerk te zien. Zijn de bevers niet in hun nagebouwde burcht te vinden, dan zijn ze buiten in het water actief Onlangs kon ik er vijf van dichtbij gadeslaan; bevers zijn helemaal niet bang. Met hun behendige voorpoten brachten ze modder uit het water op de kant. Waarschijnlijk waren ze bezig met het bouwen van een tweede burcht. Ze onderzochten hun hele gebied en sleepten met kaalgeknaagde takken.
In de vijvers van de bevers en de otters dobberen ook mandarijneenden, die oorspronkelijk uit China komen. De otters zijn schuwer en veel moeilijker te vinden dan de bevers. Ik heb ze dan ook nog nooit gezien in het park. Wel laat de lenige bunzing, die een nest heeft in een oude boomstronk, zich zien. Door het glazen raam in de stronk kun je de bunzing zien liggen, als hij niet buiten in zijn omheinde territorium is. De bunzing is een echt nachtdier en een eersteklas rattenvanger, omdat hij door zijn slanke bouw eenvoudig de gangen van de ratten kan doorzoeken.

Eng statief
Na de otters en de bunzing kom je bij de wolven. Ze hebben dit jaar jongen gekregen en de oude dieren houden je goed in de gaten. Voor fotografen met een eng statief gaan ze al vrij gauw op de loop. De jongen zijn minder bang en lijken op een herdershond. In het wild leven wolven in familiegroepen en leiden ze bijna het hele jaar een nomadisch leven. Een sterke binding aan de partner en het deel uit willen maken van een groep heeft de wolf aan de hond doorgegeven.

Bij de imposante lynx zul je waarschijnlijk wat langer stilstaan dan bij de wilde kat, die niet veel onderdoet voor een gewone huiskat. De wilde kat lijkt op een cyperse huiskat, maar is iets groter en heeft een langere en zachtere vacht. De lynx, waarvan er twee in het goed omrasterde gebied leven, is een hoogpotige kat met lange oorpluimen en flinke bakkebaarden. De lynx is het meest gesteld op uitgestrekte en eenzame bossen, waar hij jaagt op hazen, kleine knaagdieren en ook wel eens op een ree. Hij weet ook wel raad met kikkers. De laatste jaren wordt de lynx weer met succes in Europa uitgezet. Ook op de Veluwe is er sprake van geweest, maar tot uitzetten is het niet gekomen.

Dwerggeiten
De das heeft in zijn gebied een zelfgegraven hol en laat zich niet gauw zien. Als de twee vossen niet in het nachthok liggen te slapen, zijn ze buiten in de ren. Ze zijn duidelijk bang voor mensen, maar kunnen zich niet echt goed verstoppen, omdat hun gebied vrij klein is. Als we de route vervolgen, komen we bij een grote weide waar ezels, schapen, damherten en diverse soorten ganzen lopen. De ezels zijn niet bang en komen kijken of de bezoekers nog wat lekkers bij zich hebben. De damherten blijven liever op een afstandje. In nestkasten aan de bomen broeden hier diverse vogels, waaronder kauwtjes.
Naast het gebied van de damherten ligt het domein van de dwerggeiten. De jonge geitjes zien er aandoenlijk uit. Verderop zijn de marterhond en de wasbeer te vinden. De wasbeer dankt zijn naam aan de gewoonte zijn voedsel vrijwel altijd eerst te wassen alvorens het te verorberen. Een voorkeur heeft hij voor loofbossen met stromend water. De wasbeer is een goede boomklimmer.

Krulhorens
Wie de route verder loopt, komt langs de grotere zoogdieren. Sikaherten, moeflons, edelherten, wilde zwijnen en zwarte reeën. Dieren die, behalve het sikahert, ook in Nederland voorkomen. De moeflonrammen zijn met hun grote krulhorens indrukwekkende dieren. Het sikahert is van oorsprong geen Europees dier. De diersoort is een eeuw geleden ingevoerd vanuit Azië en leeft nu in het wild in landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. De paartijd van de sikaherten ligt tussen eind september en begin november. Bronstige mannetjes markeren hun territorium door met hun gewei tegen struikgewas te slaan.
Wie de zoogdieren heeft gezien, kan gaan kennismaken met diverse Europese vogels. Er zijn veel soorten eenden en weidevogels als tureluur, kieviet, scholekster, kluut en steltkluut. De mooiste tijd voor het bekijken van de vogels is het voorjaan In de buurt van de vogelvolière vertoeven de ganzen en ooievaars. Door het vele water in het natuurpark komt de reiger ook voor. Een zeer fraai eethuisje staat op een eiland midden in een grote vijver, waarin talrijke karpers zwemmen. Als het zonnig weer is, liggen in deze vijver op drooggevallen stenen schildpadden te zonnen.

Herfst en voorjaar
Ga bij voorkeur niet op een warme zomerdag of in de winter naar het park, want dan zijn (sommige van) de dieren niet echt actief De herfst en het voorjaar zijn de beste bezoekseizoenen.
Het park is eenvoudig te bereiken wanneer je bij Arnhem richting Oberhausen rijdt. In Duitsland neem je de afslag Bochelt. Als je van de snelweg aflcomt wordt het plaatsje Anholt al aangegeven. In het centrum van Anholt moet je links aanhouden. Je rijdt hierna vanzelf langs het park. Het park is het hele jaar geopend. De toegang kost 6 Duitse mark, een beschrijving van het park 1 mark. Met guldens betalen kan ook.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.