+ Meer informatie

Hugenoten vergaderen in Zeeland

2 minuten leestijd

MIDDELBURG — In de Middelburgse Abdij zal zaterdag 9 mei een ontmoeting plaatsvinden tussen de Nederlandse Hugenotenstichting en Zeeuwse nazaten van protestantse vluchtelingen.

De Hugenotenstichting, die in Amsterdam is gevestigd, hoopt daardoor de historische band met Zeeland nauwer aan te halen.

Het is voor het eerst dat de Hugenotenstichting activiteiten in Zeeland ontplooit. In deze provincie hebben zich destijds veel vervolgde protestanten gevestigd. In eerste instantie betrof het vluchtelingen uit de zuidelijke Nederlanden, later volgden grote groepen Franse protestanten.

Eerstgenoemden stichtten in 1574 in Middelburg een Waalse gemeente. Deze gemeente bestaat nog steeds en is aangesloten bij de Ned. Herv. Kerk, al neemt zij geen deel aan de clasèis-vergaderingen. Volgens scriba mr. W. H. Vermaas, die tijdens de ontmoeting op 9 mei een lezing zal houden over „Hugenoten en Walen in Middelburg", behoort het dertigtal lidmaten van de gemeente nog voor een deel tot de nazaten van de destijd naar Zeeland gevluchte protestanten.

Als onderdeel van de ontmoeting met de Zeeuwen zal zondagochtend een dienst worden gehouden in het kerkgebouw van de Waalse gemeente.

De Nederlandse Hugenotenstichting is in 1975 opgericht. Zij heeft als doel „het bevorderen van de bestudering van de geschiedenis van Waalse refugiés en Hugenoten en het levend houden van de tradities, door hen in Nederland gebracht".

Ook in andere landen, zoals Engeland, West-Duitsland en de VS, bestaan dergelijke stichtingen. Ze komen eens in de drie jaar in Frankrijk bijeen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.