+ Meer informatie

Opec-landen beheersen volgend jaar leeuwedeel van hun olieproduktie

1 minuut leestijd

CARACAS — In de lidstaten van de OPEC (organisatie van olie-exportlanden) zal de overheid volgend jaar 74 procent van de binnenlandse olieproduktie volledig beheersen, In 1973 was dat nog maar 22 procent. Dit staat in een officieel rapport van het Venezolaanse ministerie van mijnbouw.

De vermindering van het produktiegedeelte waarover de internationale olieconcerns volledige zeggenschap hebben, is het gevolg van de zogeheten participatieovereenkomsten tussen enkele produktielanden en de oliemaatschappijen en de nationalisering van de olie-industrie in diverse, andere OPEClanden.

De olieverbruikende landen importeren ruim tachtig procent van de hoeveelheid olie die zij nodig habben uit de lidstaten van de OPEC, dat zijn Aboe Dhabi, Algerije, Ecuador, Gabon (geassocieerd lid), Indonesië, Irak, Iran, Koeweit, Libië, Nigeria, Qatar, SaoediArabië en Venezuela.

De Venezolaanse minister van mijnbouw, Valentin Hernandez, heeft bekendgemaakt dat zijn land de produktie van ruwe olie voorlopig niet zal beperken.

INKRIMPING

In kringen van de Venezolaanse oppositie waren stemmen opgegaan voor een inkrimping van de produktie opdat de oliereserves van het land zouden worden gespaard. Venezuela — een van de voornaamste olie-exporterende landen van de wereld — heeft overigens' eerder dit jaar al wel een produktievermindering doorgevoerd, met ais motivering de olievoorraden te willen sparen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.