+ Meer informatie

VS roepen Salvador ter verantwoording

Over recente moord op twintig burgers

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse regering heeft donderdag herhaald dat zij geheel staat achter de regering van El Salvador, maar meer informatie wil over de massamoord van dinsdag op minstens twintig weerloze burgers in dat land.

In een desbetreffende verklaring van het State Department werd zorgvuldig het voor de moord verantwoordelijk stellen van de regering van president José N. Duarte vermeden. Volgens de verklaring staat de Amerikaanse regering in verbinding met de regering van Duarte, om te proberen de feiten te vernemen over „dit meest recente drama".

In de verklaring van het State Department werd gelijke nadruk gelegd op de dreiging van rechts en links voor de regering van Duarte - een verschuiving van nadruk in vergelijking met voorheen toen hij gelegd werd op „links".

„Deze meest recente moorden versterken onze vastberadenheid de regering van het midden van het land te steunen — een regering die wordt belaagd door extremisten ter rechter- en ter linkerzijde, die tegen de regeringspolitiek van politieke, sociale en economische hervorming zijn", aldus de verklaring van het ministerie van Buitenlandse zaken.

In Amerikaanse officiële kringen verluidde dat president Duarte ,,vermoeid, ontmoedigd en bijna overweldigd is door machten buiten zijn bereik", waardoor zijn zorgen nog groter zijn.

De verklaring leek tevens bedoeld om het groeiende verzet van het publiek tegen de Amerikaanse steun aan de Salvadoriaanse junta te bezweren.

Het voorstel van de regering om El Salvador in het begrotingsjaar 1982 voor 25 miljoen dollar aan militaire hulp te verstrekken overleefde woensdag ternauwernood een stemming in een subcommissie van het huis van afgevaardigden. Een poging om de hulp te schrappen werd in de subcommissie voor buitenlandse aangelegenheden met stakende stemmen (4-4) verworpen.

Na de moordpartij werden dinsdag in de voorstad Soyopango bij San Salvador de lijken gevonden van 30 mannen, vrouwen en tieners. Volgens berichten in de pers waren de moorden gepleegd door regeringstroepen en zijn de afgelopen 18 maanden bij soortgelijke incidenten duizenden burgers om het leven gekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.