+ Meer informatie

Vier en zes jaar geëist voor oude moord

'Geesten' laten Surinamers jaren zwijgen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Officier van Justitie mr. M. Houben heeft gisteren voor de Rotterdamse rechtbank gevangenisstraffen van vier en zes jaar geëist wegens moord en poging tot moord. Vier verdachten, twee mannen en twee vrouwen, moesten terechtstaan wegens de acht jaar geleden gepleegde moord op de toen 37-jarige Lila Bhageloe.

De vrouw werd in de nacht van 21 zighield, moest worden gedood om september 1982 in haar slaap doodgeschoten door de 53-jarige U.B. Haar vriend, die naast haar in bed lag, kreeg ook een kogel in het hoofd maar overleefde de aanslag.

Voodoo, winthie en de kwade geest 'Baba' bleken in de levens van de vier verdachten en in die van de slachtoffers een essentiële rol te spelen. Het geloof in deze magische krachten zorgde er ook voor dat de vier van oorsprong Surinaamse verdachten acht jaar lang over de moord zwegen. Pas toen een vriendin van de 26-jarige A. B., de stiefzoon van U. B., afgelopen mei naar de politie stapte kon de zaak worden opgelost.

Kwade genius en aanstichtster tot de moord is volgens de officier de 33jarige R. J. Uit de verschillende verklaringen kwam naar voren, dat hij tijdens een soort epileptische aanval bezeten werd door de geest 'Baba'. Deze zou aan U. B. en A. B. opdracht hebben gegeven om Lila uit de weg te ruimen. Tegen R. J. en U. B. eiste de officier zes jaar. A. B. en zijn moeder, de 44-jarige F. K., hoorden vier jaar tegen zich eisen. Lila, die zich met zwarte kunst bedat zij er voor gezorgd zou hebben dat R. J. een auto-ongeluk kreeg. R. J. bleek een verhouding te hebben met de zoon van Lila. De schoonmoeder was daar niet gelukkig mee, omdat R. J. acht jaar ouder was dan haar zoon en al twee kinderen uit een eeWer huwelijk had.

Machteloos

R. J. ontkende dat zij tot de moord had aangezet. „Ik had die aanvallen wel, maar wist daar naderhand niets meer van. Ik hoorde achteraf dat Baba had gezegd dat Lila dood moest, maar ik mocht van Baba niemand waarschuwen. Ik was machteloos".

De andere verda.hten zeiden dat ze zich nu door R. J. misbruikt voelen. Ze zijn ervan overtuigd, dat ze de aanvallen heeft gespeeld om ervoor te zorgen dat Lila uit de weg werd geruimd.

Volgens de psychiaters zijn alle vier verdachten toerekeningsvatbaar. Wel hebben zij een sterk geloof in Winti en lijden zij aan een soort bezetenheidssyndroom. Uitspraak 22 november.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.