+ Meer informatie

Ds. H. G. Abma 50 jaar predikant

1 minuut leestijd

PUTFEN - Ds. H. G. Abma, hervormd emeritus predikant te Putten, hoopt zaterdag 31 augustus te herdenken dat hij een halve eeuw geleden in het ambt bevestigd werd. Hij was onder andere voorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij.

Hette Gerrit Abma werd 23 januari 1917 in Wouterswoude geboren. Hij bezocht het Christelijk Lyceum in Arnhem en studeerde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Op 31 augustus 1941 werd ds. Abma in Driesum in het ambt bevestigd. Vervolgens diende hij IJsselstein (1944), Delfshaven (1948), Monster (1955) en Putten (1959): In 1963 werd ds. Abma eervol ontheven.

Ds. Abma was van 1963 tot 1981 lid van de Tweede Kamer en van 1981 tot 1986 lid van de Eerste Kamer. Verder was hij onder andere lid van de gemeenteraad in Gouda en Putten, voorzitter van de Nederlandse Hervormde Bond voor Inwendige Zending op Gereformeerde Grondslag (IZB), hoofdredacteur van het SGP-weekblad "De Banier" en tweede voorzitter van het bestuur van "De Driestar" in Gouda.

Bij zijn afscheid van de Tweede Kamer verscheen het boek "Dominee in de politiek". Van de hand van ds. Abma verschenen onder meer artikelen in het Gereformeerd Weekblad, de Waarheidsvriend en in Om Sions Wil. In het Gereformeerd Weekblad verzorgt hij een vaste rubriek. Hij gaat nog regelmatig voor in de dienst des Woords. Ds. Abma is commandeur in de orde van Oranje Nassau.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.