+ Meer informatie

Uitbreiding Gouda blijft twistpunt

2 minuten leestijd

GOUDA De gemeente Gouda kan het gisteren aan staatssecretaris L. D. Gabor overhandigde Landschapsstructuurplan Zuldplaspolder maar ten dele onderschrijven. Waar andere bestuurders kiezen voor natuur en landschap in de zuidoosthoek van de Zuldplaspolder wil Gouda woningbouw. Het nieuwe plan houdt overigens wel rekening met de Goudse wens. In het plan wordt onder meer uitgegaan van de ontwikkeling van een groot ..kernbos" van 1500 a 2000 hectare ten oosten van Zoetermeer. Ruimtelijke claims blijken er te zijn voor voor de gebieden waar de woonwijken Achtkamp bij Moerkapelle en Gouda-West ten oosten van Moordrecht zijn geprojecteerd. Voor de ontwikkeling van de glastuinbouw is er in totaal 10 procent van het landschap vrijgehouden.

Belangrijkste twistpunt binnen de structuurgroep is het open gebied in de zuidoosthoek van de Zuldplaspolder, ..Oplossingen in de compromissfeer zijn niet denkbaar", zo concluderen de plannenmakers. ..Het prijsgeven van het gebied betekent een groot kwaliteitsverlies voor' het landschap. Het moet daarom duurzaam open blijven".

Volgens het plan zal het een moeilijke opgave zijn een goede relatie te leggen tussen de eventuele nieuwe wijk en de rest van Gouda. ..Als er al een bouwlocatie komt, moet die vanuit de noord-oostkant worden ontsloten voor autoverkeer en dient de vijfde Tocht de westelijke begrenzing te zijn", aldus het LSP.

De Oostpolder in Schieland moet volgens het LSP open en groen blijven. De gedachte om er bedrijventerreinen te vestigen, is onaanvaardbaar. Een andere mogelijkheid is de Oostpolder voor afrondende bebouwing in Gouda te bestemmen, waardoor de sprong in de Zuldplaspolder niet gewaagd behoeft te worden.

Aan het plan (LSP) hebben onder anderen vertegenwoordigers van de gemeenten Gouda. Moordrecht. Moerkapelle-Zevenhuizen, Nieuwerkerk aan de IJssel. Waddinxveen, het hoogheemraadschap, het recreatieschap Rottemeren en de provincie meegewerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.