+ Meer informatie

COLUMN: WAT DOET GOD MET ONS VERDRIET…

3 minuten leestijd

Er zijn wel eens gemeenteleden die zich afvragen wat God doet met ons verdriet, met het verdriet in de wereld. Luistert God naar ons en raakt het Hem wanneer we oprecht verdriet hebben? In de bijbel wordt meerdere malen geschreven over de emoties die Jezus had over gebeurtenissen die hem aangrepen.

Dat waren emoties van toorn, denk maar eens aan zijn woede op het tempelplein waar hij de tafels van de geldwisselaars omver gooide, maar ook zijn verdriet bij de dood van Lazarus. Jezus had waarlijk verdriet, dat mogen we geloven. Het verdriet zoals Hij dat beleefd heeft, gaat dieper dan ons verdriet. In Psalm 10 komt dat heel duidelijk naar voren. Het gaat in deze psalm over een mens die zich doodongelukkig voelt en zich afvraagt waarom de goddeloze het zo voor de wind gaat. De goddeloze die met zijn neus in de lucht snoeft dat er geen God is. De psalmist roept tot de Here in zijn verdriet en geeft vervolgens meteen het antwoord: Gij ziet het, want Gij aanschouwt moeite en verdriet. Hij neemt het lijden aandachtig in Zich op en laat het in zijn Hand leggen.

Dat is de kern, wanneer het gaat om ons verdriet. God neemt het in zijn Hand. Dat betekent ook dat u alles tegen God mag verteilen en dat Hij onze pijn en onze zorgen in zijn Handen neemt. Hij weegt als het ware de zwaarte van ons verdriet. Soms zeggen we weleens: ‘Het is in goede handen’ of wanneer het om een ziek iemand gaat en hij of zij in het ziekenhuis is opgenomen: ‘Hij/Zij is daar in goede handen’. Het betekent niets anders dan dat er een volledig vertrouwen is in die ander. Dat geeft rust en moed voor de toekomst.

In die verwachting mogen we leven en met alle verdriet naar de Here gaan.

Het wil niet zeggen dat er ook meteen een oplossing is voor ons verdriet. U zult wellicht vele malen in uw ambtelijk werk hebben ervaren dat God kan wachten met oplossingen of dat verdriet niet slijt en telkens weer terugkomt in de gesprekken. Hoe vaak moeten we niet ervaren dat het leven op deze aarde zo vaak een zuchten is en dat we uitzien naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde? Natuurlijk er is veel te genieten op deze aarde en straks als de vakantie weer aankomt en u bent in de gelegenheid om veel dingen te zien en u kunt genieten van de welvaart, wat mag er dan een dankbaarheid zijn. Tegelijkertijd zien we de ijdelheid in van alle geneugten van het leven.

Gelukkig is er Een die altijd bij ons is. In goede en in verdrietige dagen. God kent ons. Hij kent ons verdriet, onze moeiten en zorgen. Hij weet wat emoties zijn. Dieper dan we zelf ooit hebben gekend. Op Goede Vrijdag en op de Paasmorgen komen die emoties het duidelijkst naar voren. De diepste bedroefdheid en leegte staat tegenover de grootste vreugde die ons mensen ten deel is gevallen.

Christus is opgestaan en heeft onze zonden op Zich genomen. Hij heeft ons de Heilige Geest gestuurd om ons te ondersteunen in ons verdriet. De Heilige Geest helpt mee ons door het verdriet en de zorg heen te dragen. Hij houdt u in Gods gedachten en God laat u niet los. Niet tijdens de zorgen, niet tijdens de pijn en niet tijdens het sterven. En ook al begrijpen we Hem soms niet, eens zal geopenbaard worden wat het plan is geweest met ons leven. Is het niet fijn om een dergelijke God te hebben?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.