+ Meer informatie

Nieuwe president van Haïti vandaag in functie

Avril heeft land inmiddels verlaten

1 minuut leestijd

PORT-AU-PRINCE - Mevrouw Ertha Pascal-Trouillot, rechter van het Haïtiaanse Hooggerechtshof, zal vandaag om 18.00 Nederlandse tijd haar benoeming tot president van de voorlopige regering van Haïti aanvaarden. Hoewel generaal Abraham zich bereid had verklaard de macht gisteravond aan haar over te dragen, is de beëdiging om „technische redenen" uitgesteld.

Dit verklaarde de leider van de Haïtiaanse communistische partij, René Theodore.

Pasoal-Trouillot was door de voornaamste politieke partijen van de Caraïbische staat gevraagd om als interim-president te fungeren, nadat dictator generaal Prosper Avril zaterdag na volksprotesten afstand deed van de macht. Opperbevelhebber Abraham nam Avrils verantwoordelijkheden over maar beloofde zondag de macht te zullen overdragen aan een burger-bewind, dat algemene verkiezingen zal organiseren. Avril die in september 1988 de macht greep in Haiti, heeft het land gisteren aan boord van een Amerikaans militair vliegtuig verlaten met bestemming Florida. Dit meldde een hoge defensieambtenaar in Haïti.

Bejubeld

Een voor Haïti bijzonder tafereel deed zich gistermiddag voor toen generaal Abraham en de leiders van de politieke- partijen zich na de aanwijzing van Pascal-Trouillot op het balkon van het leger-hoofdkwartier in Port-au-Prince door rond vijfhonderd mensen lieten toejuichen. Aanwezig waren de leiders van de communistische partij, de linkse Konakom en de organisatie "Eer, respect grondwet", alsmede dominee Sylvio Claude, leider van de christendemocratische partij. Vooral de laatstf werd bejubeld, daar hij bij eerdere opstanden tegen de militairen voor democratisering had geijverd.

De communistische leider Theodore zei dat generaal Abraham de politici had verzekerd dat „het leger onder controle is en voortaan het volk zal respecteren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.