+ Meer informatie

Duizend man op straat bij Van Gelder papier

Vakbonden leggen zich niet bij besluit neer

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De raad van commissarissen van het papierconcern Van Gelder heeft besloten de vestigingen van dit concern in Renkum en Velsen te sluiten. Na de paasdagen gaan de machines niet meer draaien. Dat betekent dat duizend mensen dan hun werk verliezen.

Volgens hoofdbestuurder F. W. Hanco van de industriebond CNV betekent dit niet dat nu definitief het doek over deze vestigingen valt. Eerst zal volgens hem nog gepraat moeten worden. „Het is een klare zaak", aldus Hanco, „dat de vakbeweging zich niet zonder meer neerlegt bij dit besluit."

,,Vanmiddag gaan de Raad van Bestuur en vertegenwoordigers van de vakbonden opnieuw praten, waarbij de raad van bestuur met onderbouwde cijfers op tafel zal moeten komen. Alsnog zal dan gezocht moeten worden naar alternatieve maatregelen, waarbij de belangen van de werknemers zo min mogelijk mogen worden geschaad. De bonden zullen proberen het standpunt van de raad van bestuur van Van Gelder positief te beïnvloeden", aldus Hanco.

Uitstel van betaling
Eén van de alternatieve maatregelen waar Hanco op doelde is het aanvragen van uitstel van betaling voor het Van Gelder-concern, waarna een externe figuur kan gaan bekijken wat de consequenties van sluiten of doorgaan zijn en wat de meest sociaal verantwoorde oplossing is voor Van Gelder.

Volgens woordvoerder mr. M. Olgers, secretaris van de raad van bestuur van Van Gelder, is het besluit genomen nadat minister Van Aardenne van Economische zaken donderdag aan de Kamer liet weten dat hij niets voor steun aan Van Gelder voelde. Later zwakte de bewindsman dat wat af door te zeggen dat het geld niet op zijn begroting te vinden is. Van Gelder heeft minimaal 49 miljoen gulden nodig om de witpapiersector van het concern te redden.

Veilig stellen
Mr. Olgers merkte op dat de sluiting van de fabrieken in Velsen en Renkum nodig is om de andere activiteiten van het concern voort te kunnen zetten en de werkgelegenheid voor de tweeduizend mensen die daar werken veilig te stellen.

De fabrieken die dicht gaan zijn de krantenpapierfabriek in Velsen-Noord, de witpapierfabriek in Velsen-Zuid en de behangsel- en diepdrukpapierfabriek in Renkum. In Velsen werken 700 man, in Renkum 300. De nieuwe krantenpapierfabriek in Renkum blijft open.

De ondernemingsraden van de vestigingen is om advies gevraagd.

Een woordvoerder van de industriebond FNV verweet in een eerste reactie de raad van bestuur van Van Gelder niet naar een alternatieve oplossing te willen zoeken.

Tal van oplossingen
In de gesprekken over Van Gelder, tussen het concern en de overheid, de vakbonden en het concern en regering en Kamer zijn tal van oplossingen de revue gepasseerd. Het concern zou delen van het bedrijf kunnen verkopen of zelfstandig maken, al dan niet met steun van buitenaf.

Wat de witpapiersector betreft, waren er drie mogelijkheden. Of Renkum of Velsen zou sluiten, of beide bedrijven zouden in afgeslankte vorm open blijven (waar de raad van bestuur nu voor heeft gekozen). Op 11 maart van dit jaar zei minister Van Aardenne tegen de vaste Kamercommissie voor Economische zaken „geen heil te zien in openhouden van beide vestigingen". Hij wilde echter eerst weten hoeveel geld minister Van der Stee van Financiën voor bedrijfssteun beschikbaar heeft. Afgelopen donderdag liet Van Aardenne de Kamer weten dat er op zijn begroting in elk geval geen geld is voor Van Gelder. De afgelopen maanden zijn bedragen tussen de 120 en 190 miljoen gulden genoemd die Van Gelder nodig zou hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.