+ Meer informatie

Brandt krijgt nog eens vijftig gegijzelden vrij

Kohl en Eyskens „ondernemen niets"

2 minuten leestijd

BAGDAD — De Iraakse leider Saddam Hoessein stemde gisteren na een tweede gesprek met de voormalige Westduitse bondskanselier Willy Brandt in met het vertrek van nog eens 50 buitenlandse gegijzelden uit Bagdad, onder wie 20 Duitsers, 15 Italianen, 5 Britten en 10 Nederlanders.

Volgens INA hebben Brandt en Saddam gedurende hun tweede gespreksronde de situatie in de Golf en andere internationale zaken besproken. Eerder had Brandt, die zijn vertrek uit Bagdad nog even opschortte, tegen Duitse verslaggevers verklaard dat hij „elementen van flexibiliteit" in de Iraakse positie had aangetroffen.

Duitsers in Irak die ondanks de missie van Brandt nog niet naar huis mogen terugkeren dreigden gisteren Helmut Kohl aan te klagen, omdat de bondskanselier te weinig onderneemt om hen vrij te krijgen. Woordvoerster Patricia Hundsdorf verklaarde in een radio-interview dat Kohl „zijn verplichtingen inzake bescherming van Duitse burgers" niet nakomt.

Missies

De Belgische gegijzelden in Bagdad schreven gisteren een open brief naar minister van buitenlandse zaken, Mark Eyskens, waarin zij de minister verwijten zich te verschuilen achter de Europese beslissingen met betrekking tot de gegijzelden en niets doet om hen vrij te krijgen. In Warschau arriveerde gisteren een groep van 243 Polen die eerder op de dag Bagdad mochten verlaten.

De linkse Britse politicus Tony Benn heeft gisteren meegedeeld dat hij op uitnodiging van Irak naar Bagdad zal reizen om een oorlog in de Golfte voorkomen.

Irak gaf gisteren toestemming aan een groep Britten (zowel moslims als niet-moslims) om een vredeskamp op te zetten aan de Koeweits-Saoedische grens. Het kamp zou volgens Bagdad als buffer moeten fungeren tegen mogelijke aanvallen van de multinationale troepenmacht vanuit SaoediArabië.

In een persverklaring liet het "Gulf Peace Team" —een internationale groep van anti-oorlogsactivisten— later op de dag in Londen weten dat zij inmiddels voorbereidingen treffen voor het opzetten van een vredeskamp.

De voormalige Franse zaakgelastigde in Koeweit, Jean-Pierre Galtier, stelde gisteren in een interview met het Franse tijdschrift "VSD" dat sinds de Iraakse inval in Koeweit zeker 7000 burgers zijn gedood en 20.000 burgers vermist zijn geraakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.